Konaklama işletmelerinde müşteri memnuniyetinin araştırılması: Uşak ili örneği
Research on customer satisfaction in hotel businesses: The case of Uşak province
  1. Tez No: 972948
  2. Yazar: KORAY AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konaklama işletmeleri, Occommodation enterprises
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Turizm Türkiye'de gelişen ve önemi giderek artan önemli sektörlerden birisidir. Turizm, yoğun rekabetin yaşandığı ve bu rekabetin içerisinde işletmelerin karşılıklı üstünlük mücadelesi içerisinde oldukları bir sektördür. Turizmin gelişmesiyle birlikte konaklama işletmelerinde müşteri memnuniyetinin önemi giderek artmaktadır. Konaklama işletmeleri artan bu yoğun rekabette kendilerine avantaj sağlayabilmek için misafirlerin memnuniyetlerini artırabilmek ve yeni müşteriler kazanabilmek için müşteri memnuniyeti politikalarını güncellemek, yeni stratejiler oluşturarak doluluk oranlarını artırma arzusu içindedirler. Dünyada yaşanan sanayi devrimi sonucu insanların eğlence ve dinlenme alışkanlıklarında birtakım farklılıklar meydana gelmiştir. Bu farklılıkların daha iyi anlaşılabilmesi, müşteri istek ve beklentilerine daha doğru cevap verebilmek için konaklama tesisleri de müşteri beklentilerine göre kendilerini güncellemeleri gerekmektedir. Çalışmada Uşak il sınırları içerisinde faaliyette bulunan konaklama işletmelerinin misafirlerine anket uygulaması yapılarak misafirlerin beklentileri ve memnuniyet algıları tespit edilmiştir. Elde edilen verilerden yapılan analizler sonucunda işletmelerin memnuniyet politikalarının oluşturulmasında önemli bulgular elde edilmiştir. Uşak il merkezinde daha önce böyle bir çalışmanın yapılmamış olması, çalışmanın özgünlüğünü ortaya koymaktadır. Daha sonra yapılacak olan çalışmalarda araştırmacılara, yapılan bu çalışma verilerinin yol göstereceğini ve bu çalışmanın farklı illerde yapılarak ve daha da geliştirilerek sektörle ilgili yeni bilgilerin ortaya çıkmasına yardımcı olacağı beklentisi hakimdir.
Özet (Çeviri)
Tourism is one of the important sectors that is developing and gaining importance in Turkey. Tourism is a sector where intense competition takes place and businesses are in a mutual struggle for superiority. With the development of tourism, the importance of customer satisfaction in accommodation establishments is increasing. In order to gain an advantage in this increasingly intense competition, accommodation establishments want to update their customer satisfaction policies, create new strategies and increase occupancy rates in order to increase guest satisfaction and gain new customers. As a result of the industrial revolution in the world, some differences have occurred in people's entertainment and recreation habits. In order to better understand these differences and respond more accurately to customer demands and expectations, accommodation facilities need to update themselves according to customer expectations. In the study, a survey was conducted on the guests of the accommodation establishments operating within the borders of Uşak province and the expectations and satisfaction perceptions of the guests were tried to be measured. It is thought that as a result of the analysis made from the obtained data, important information was obtained in the formation of satisfaction policies of the enterprises. The fact that no such study has been conducted before in the city center of Uşak is important in terms of the originality of the study. I believe that the data from our study will guide researchers in future studies and that this study will be further developed and will help reveal new information about the sector.