Motor ve lineer levitasyon uygulamaları için manyetik yatak üretimi
Production of magnetic bearings for motor and linear levitation applications
- Tez No: 972963
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU SAVAŞKAN, PROF. DR. UFUK KEMAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Enerji, Physics and Physics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Süper iletkenler, YBCO, Superconductors, YBCO
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada silindirik ve kare YBCO numuneleri TSMG yöntemiyle üretilmiştir. YBCO üretimi için Nd1.8Ba2.4Cu3.4O7 çekirdek, Y123 ve Y211 tozları (Y123 %75, Y211 %25) üretilmiştir. Toplam karışımına CeO2 ağırlıkça %0.5 oranında eklenerek oluşan toz karışım ısıl işleme tabi tutulmuştur. Süperiletken manyetik yatak üretimi için; 20 mm çapında silindir ve 27 × 27 mm2 boyutlarında büyük kare YBCO örnekler üretilmiştir. Silindirik örnekler kenarları şekillendirilerek 13.5 × 13.5 mm2 boyutunda küçük kare örnekler elde edilmiştir. Küçük kare örnekler birleştirilerek 13.5 × 27 mm2 boyutunda dikdörtgen şeklinde süperiletken manyetik yatak, dört küçük kareler birleştirilerek 27×27 mm2 boyutunda kare şeklinde manyetik yatak oluşturulmuştur. Tüm örneklerin, ZFC ve FC soğutma koşullarında 77 K sıcaklığında düşey manyetik kuvvet (Fz) – düşey hareket (z), yatay manyetik kuvvet (Fx) – yatay hareket (x) ölçülmüştür. COMSOL Multiphysics 6.0 kullanılarak H-formülasyonuna dayalı iki boyutlu sayısal model oluşturulmuştur. Yapılan iki boyutlu sayısal model deneysel sonuçlarla %97 oranına kadar uyuşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, cylindrical and square YBCO samples were produced by the TSMG method. For YBCO production, Nd1.8Ba2.4Cu3.4O7 seed, Y123 and Y211 powders (Y123 75%, Y211 25%) were produced. CeO2 was added to the total mixture at a rate of 0.5% by weight and the resulting powder mixture was subjected to heat treatment. For the production of superconducting magnetic bearings; 20 mm diameter cylinders and 27 × 27 mm2 large square YBCO samples were produced. The edges of the cylindrical samples were shaped to obtain small square samples of 13.5 × 13.5 mm2. A rectangular superconducting magnetic bearing of 13.5 × 27 mm2 was formed by combining the small square samples, and a square magnetic bearing of 27 × 27 mm2 was formed by combining four small squares. Vertical magnetic force (Fz) – vertical motion (z) and horizontal magnetic force (Fx) – horizontal motion (x) were measured for all samples under ZFC and FC cooling conditions at 77 K. A two-dimensional numerical model based on the H-formulation was created using COMSOL Multiphysics 6.0. The two-dimensional numerical model agrees with the experimental results by 97%.