Assessing the heritage values attributed by stakeholders: the case of nirankari gurdwara in rawalpindi, Pakistan
Paydaşlar tarafindan atfedilen miras değerlerinin belirlenmesi: nirankari gurdwara, rawalpindi, Pakistan
- Tez No: 972985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜN ÖZÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Values
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Bilim Dalı
Özet
Değerler, mirasın korunmasının nedenidir; çünkü insanların anlam ve algılarına işaret ederler. Değerleri tanımlamak ve ortaya çıkarmak, başlı başına anlam yaratma süreçlerine katılmayı hedefleyen katılımcı bir uygulamadır. Paydaşların ya da ilgili toplulukların farklı geçmişlere sahip çeşitli gruplardan oluştuğu durumlarda, değer temelli bir yaklaşım benimseyerek ilgili miras topluluklarını sürece dahil etmek, miras değerlerini kapsayıcı bir biçimde ortaya çıkarmanın demokratik bir yolu olarak daha da önem kazanmaktadır. Bu tez, Pakistan'daki Nirankari Gurdwara'yı (Sih Tapınağı) değerlendirmek için değer temelli bir yaklaşım benimsemiştir. Çalışma, 1947'de Hindistan ve Pakistan'ın bölünmesinden önce Sih toplumuna ait, yeterince temsil edilmeyen bir dini miras örneğine odaklanmaktadır. Bu dönemde Pakistan'dan Hindistan'a kitlesel göçler nedeniyle, örnek olay terk edilmiştir. Terk edildikten sonra, gurdwara sonunda bir okula dönüştürülmüş ve bugün çok sayıda anlam katmanını ve çok sayıda ilgili paydaşı bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle, tezin amacı bu paydaş gruplarını tanımlamak ve onların değerlerini anlamaktır. Böylece, değerlerdeki uzlaşı ve çatışma noktaları incelenerek, ileride alanın yönetiminde kullanılabilecek bir temel sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Values are the reason for conservation of heritage as they refer to the meanings and perceptions of the people. Identifying and extracting values itself is a participatory practice that aims to engage in meaning making practices. It becomes even more important to take a values-based approach and include relevant heritage communities as a democratic means to bring them on the table, when the community or stakeholders in question also consist of various groups with diverse backgrounds. This thesis adopts a values-based approach to assess Nirankari Gurdwara, located in Pakistan. The case study is an example of underrepresented religious heritage of Pakistan, belonging first to the Sikhs that lived in the area before India and Pakistan separated in 1947 and miss migrations across the border took place. Having been abandoned, eventually the gurdwara was transformed into a school. Owing to the change in use, today the gurdwara carries layers of meaning and multiple stakeholder groups associated with it. Hence, the aim of this thesis is to identify these stakeholder groups and understand their values, so that the consensus and conflict in their values can be examined and can later be utilized in the management of the site.