A framework for identifying and assessing values attributed by stakeholders as a basis for conservation process: The case of Hazzopulo Passage, İstanbul
Koruma sürecine temel oluşturmak üzere paydaşlar tarafından atfedilen değerlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi için bir çerçeve: Hazzopulo Pasajı, İstanbul
- Tez No: 814034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AYKAÇ LEIDHOLM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras Değerleri, Değer Temelli Koruma, Paydaşlar Tarafından Atfedilen Değerler, Değer Değerlendirmesi Matrisi, Mimari Koruma Süreci, Cultural Heritage Values, Value-based Conservation, Values Attributed by Stakeholders, Value Assessment Matrix, Architectural Conservation Process
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Kültürel mirasın koruma süreçlerinde çoğunlukla yapının malzemesi, strüktürel sistemi, durumu ve bozulmaları gibi sadece fiziksel özellikleri göz önünde bulundurulur. Yapının geçmiş ve gelecek arasındaki bağını ve bütünlüğünü aktaran değerleri ise geri planda kalır. Dolayısıyla, kültürel miras alanları anlamlarını ve çağrışımlarını kaybeder ve bize mekânın geçmişini ve mirasın anlamını hatırlatmakta yetersiz kalırlar. Pratikte ise koruma kararları alınırken genelde uzman/mimar değerlerine önem verilir. Kültürel miras alanlarınn koruma sürecine farklı paydaşlar genellikle dahil edilmez ya da sadece teorik anlamda dahil edilirler. Aslında kültürel miras nasıl tüm topluma aitse, kültürel mirasın geleceği hakkında söz söyleme hakkı da tüm toplumlara ait olmalıdır. Paydaşlar sayısız şekilde mirasa değer atfedebilirler. Bu sebeple değerler birbirinden farklı ve bazen birbirleriyle çelişkili olacaktır. Bu sebeple koruma kararlarının temelini oluşturan değer değerlendirmesi aşaması ve bu aşamanın yönetim süreci çok önemlidir. Bazı değerler korunurken, diğer değerler ihmal edilmemelidir. Bu sebeple bu tez miras alanlarının anlamlarını ve değerlerini geleceğe taşımak ve paydaşların atfettikleri değerleri sistematik ve demokratik bir şekilde yönetmek için bir değer değerlendirmesi matriksi geliştirmiştir. Bu tez, kültürel mirası koruma projelerinin sürecine temel olarak kullanıcılarının ve uzman/mimarın atfettiği değerlerin belirlenmesini ve değerlendirilmesini hem İstiklâl Caddesi'nin günlük yaşantısında hem de İstanbul'un kolektif hafızasında önemli rol oynayan Hazzopulo Pasajı örneği üzerinden tartışır. Bu doğrultuda Hazzopulo Pasajı'nın tarihi ve kültürel bağlamı, güncel bağlamı ve sosyal bağlamı mimarın gözlemleri ve pasajın kiracıları ile yapılan derinlemesine görüşmeler ile anlaşılmıştır. Daha sonra, bu üç ana başlık ile ortaya çıkan fiziksel özellikler tez için geliştirilen Heritage Value Matrix'e yerleştirilirmiştir ve pasajın miras değerleri tanımlanmıştır. Bu matris sayesinde pasajın değerlerinin fiziksel yansımaları değerlendirilmiştir. Bu değer matrisi Hazzopulo Pasajı'nın değerlerini anlayarak, analiz ederek ve yorumlayarak koruma sürecinin temelini oluşturacak bir çerçeve ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In the conservation processes of cultural heritage, mostly the physical aspects of the building such as its material, structural system, condition, and deterioration are taken into consideration. The values of the building that convey the connection and integrity between the past and the future remain in the background. Consequently, cultural heritage places lose their associations and meanings and fail to remind us of the past of the place and the meaning of heritage. In practice, conservation decisions are usually based on expert/architect values. Different stakeholders are usually not involved in the conservation process of cultural heritage or are involved only in a theoretical sense. In fact, just as cultural heritage belongs to all communities, so should all communities have a say about its future since stakeholders can attribute value to heritage in countless ways. Therefore, these values will be different and sometimes contradictory. For this reason, the value assessment phase, which forms the basis for conservation decision-making, and the management process of this phase are very important. While protecting some values, other values should not be neglected. Therefore, this thesis develops a value assessment matrix to carry the meanings and values of heritage sites into the future and to manage the values that stakeholders attribute to heritage sites in a systematic and democratic way. This thesis discusses the identification and assessment of the values attributed by users and expert/architect as a basis for the process of cultural heritage conservation through the case of Hazzopulo Passage, which plays an important role both in the daily life of İstiklâl Avenue and in the collective memory of Istanbul. Accordingly, the historical and cultural context, current context, and social context of Hazzopulo Passage were analyzed through the expert/architect observations and in-depth interviews with the tenants of the passage. Then, the physical aspects that emerged from these three main headings are placed in the extended Heritage Value Matrix created for the thesis and the values of the Hazzopulo Passage are defined. Through this matrix, the physical manifestations of the values of the passage are evaluated in order to reveal the significance of the passage together with the people in it. By understanding, analyzing, and interpreting the values of the Hazzopulo Passage, the value matrix provides a framework as a basis for the conservation process.