Bazı türden diferansiyel denklemler içinnümerik çözüm metodları ve uygulamaları
Numerical solution methods and applicationsfor certain types of differential equations
  1. Tez No: 972992
  2. Yazar: MEHMET DERVİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTAN ERDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Diferensiyel denklemler, Nümerik analiz, Sayısal çözüm yöntemleri, Differential equations, Numerical solution methods
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada bazı özel türde adi diferansiyel denklemlerin sayısal çözümleri elde edilip kullanılan yöntemlerden bazılarının karşılaştırması yapıldı. Fonksiyonlar teorisi, diferansiyel geometri, biyoloji, tıp, mühendislik, fizik ve kimya gibi bilim alanlarıyla yakından bağlantılı olan diferansiyel denklemler, modern bilim ve teknolojide vazgeçilmez bir yere sahiptir. Fakat bilindiği üzere her diferansiyel denklemin analitik çözümü olmamakla beraber, bazı diferansiyel denklemler için çözümün varlığı bilinse de analitik çözümünün elde edilişi kolay olmayabilir. Bu diferansiyel denklemlerin yaklaşık çözümlerini hesaplamak için Picard iterasyon yöntemi, Taylor serisi metodu, Runge-Kutta metotları gibi sayısal yöntemler geliştirilmiş ve bilgisayar teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte bu yöntemlerin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Çalışmamızda ilk olarak bazı türden adi diferansiyel denklemler ve ardından kullanacağımız metot çeşitleri ele alınıp, literatürdeki gelişimi ve kullanım alanlarından bahsedildi. Daha sonra metotların uygulanabilirliğine değinerek, analitik çözümünü bildiğimiz özel bir diferansiyel denklem üzerinde uygulaması yapıldı ve yaklaşık çözümlerin analitik çözüm ile karşılaştırılıp incelenmesine yer verildi. Çalışmanın anlaşılabilirliği açısından veriler ve elde edilen bulguların, tablolar ve grafikler üzerinde görselliği sağlandı. Kullanılan bazı metotlar için bilgisayar yazılım programlarına yer verildi.
Özet (Çeviri)
In this study, numerical solutions of certain types of ordinary differential equations were obtained, and a comparison of some of the methods used was conducted. Differential equations, which are closely related to scientific fields such as function theory, differential geometry, biology, medicine, engineering, physics, and chemistry, hold an indispensable place in modern science and technology. However, as is well known, not every differential equation has an analytical solution, and even when the existence of a solution is known, finding the analytical form may not be straightforward. To compute approximate solutions of such differential equations, numerical methods such as the Picard iteration, the Taylor series method, and Runge-Kutta methods have been developed and widely used, especially with the advancement of computer technology. In our study, we first addressed specific types of ordinary differential equations and the numerical methods to be used, discussing their development in the literature and fields of application. Then, by focusing on the applicability of the methods, we applied them to a differential equation with a known analytical solution and analyzed the approximate results in comparison with the exact solution. For better clarity, the data and findings were visualized through tables and graphs. Additionally, software tools were employed for the implementation of some methods.