6360 sayılı yeni büyükşehir yasasının aydın ili orman köyleri ve köylüleri üzerine yansımaları
The impact of the new metropolitan municipality law no.6360 on the forest villages and villagers of aydin province
  1. Tez No: 972993
  2. Yazar: SEDA DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın, Orman köyleri, Yerel yönetimler, Aydın, Forest villages, Local administrations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, 6360 sayılı yasa kapsamında Aydın ilinde bulunan orman köylerinin mahalleye dönüşümünün köylüler üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada konuya ilişkin literatür taraması yapılarak yasanın hukuki ve idari boyutları incelenmiş ve sonrasında Aydın ilinde seçilen orman köylerinde anket çalışması yapılmış ve köylülerin görüşleri alınmıştır. Anket yöntemi ile katılımcıların demografik profili, yasa hakkında bilgi düzeyleri ve köylerin sosyal-ekonomik durumlarındaki değişimleri değerlendirilmiştir. Bulgular, yasa ile hizmetlere erişim ve altyapı alanlarında olumlu etkiler oluştuğunu, ancak resmi işlemler ve tüzel kişiliğin kaybı gibi bazı durumların orta düzeyde olumsuzluk yarattığını göstermektedir. Çalışma, köylerin sosyal ve ekonomik yaşamında genel olarak iyileşme sağlansa da idari ve ekonomik alanda bazı sınırlamaların devam ettiğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, 6360 sayılı yasanın Aydın ilinde bulunan orman köylerinde ekonomik, sosyal ve idari anlamda önemli etkiler yarattığı ancak bu süreçte köylülerin bilgilendirilme ve uyum sağlama konusunda zorluklar yaşadığı görülmüştür. Çalışma, yasa uygulamalarının kırsal alanlardaki toplumsal ve ekonomik etkilerini anlamaya yönelik katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the impact of the transformation of villages into neighbourhoods on the lives of villagers in the context of the 6360 law in the province of Aydın. The study involved a literature review of the subject to examine the legal and administrative aspects of the law, followed by a survey of villagers in the selected forest villages in Aydın province. The survey method was used to evaluate the participants' demographic profile, their level of knowledge about the law, and the changes in the social and economic situation of the villages. The results show that the law has had a positive impact on access to services and infrastructure, but has had a moderate negative impact on official procedures and the loss of legal personality. The study shows that, although the social and economic life of the villages has generally improved, there are still some limitations in the administrative and economic areas. Overall, the study reveals that the 6360 law has had significant economic, social and administrative effects on the forest villages in the Aydın province, but that the villagers have experienced difficulties in terms of information and adaptation during this process. The study contributes to our understanding of the social and economic effects of legal applications in rural areas.