Ağrı palyasyonu tedavisinde onkolojik hastaların ağrı skoru, laboratuvar parametreleri ve depresyon durumlarının incelenmesi
Investigation of pain score, laboratory parameters and depression status of oncologic patients in pain palliation treatment
- Tez No: 973019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BESTEGÜL ÇORUH AKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Onkoloji, Palyatif Bakım, Ağrı, Depresyon, Laboratuvar Parametreleri, Vizüel Analog Skala, Beck Depresyon Envanteri, Family Medicine, Oncology, Palliative Care, Pain, Depression, Laboratory Parameters, Visual Analog Scale, Beck Depression Inventory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, palyatif bakım servisinde izlenen onkolojik hastalarda ağrı düzeylerinin, depresyon durumlarının ve çeşitli laboratuvar parametrelerinin değerlendirilmesi; bu değişkenler arasındaki ilişkilerin ortaya konmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve analitik nitelikte planlanan bu prospektif çalışmada, Mayıs 2024-Mart 2025 tarihleri arasında, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Servislerinde izlenen 63 onkolojik hastanın yatış ve taburculuk dönemlerine ait ağrı düzeyleri Vizüel Analog Skala (VAS) ile, depresyon durumları ise Beck Depresyon Envanteri (BDI) ile değerlendirildi. Hastalara ait hemogram, C- Reaktif Protein (CRP), albumin, ferritin, vitamin B12 gibi laboratuvar parametreleri kaydedildi. Ayrıca sosyodemografik ve onkolojik veriler de analiz edildi. Veriler IBM SPSS V23 ve R programlama dilinin 4.1.1. versiyonu ile analiz edildi, p<0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 69,3'tü ve %57,1'i erkekti. En sık görülen primer tanı gastrointestinal sistem maligniteleri (%31,7) olurken, %63,5'inde metastaz mevcuttu. Yatışa göre taburculukta ağrı ve depresyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi (p<0,001). Yatış döneminde ferritin, CRP ve vitamin B12 düzeylerinin yüksek; hemoglobin ve albumin düzeylerinin düşük olduğu saptandı. Albumin ve hemoglobin düzeylerinde taburculukta anlamlı düşüş gözlenirken; ferritin düzeylerinde artış kaydedildi. Ayrıca bazı laboratuvar parametreleri ile demografik ve onkolojik değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, palyatif bakım alan onkolojik hastalarda yalnızca semptom yönetimi değil, psikolojik ve biyokimyasal değerlendirmelerin de tedavi planlamasında önemli olduğunu göstermektedir. Ağrı ve depresyonun etkin şekilde yönetilmesi, laboratuvar parametrelerinin izlenmesi ve bireyselleştirilmiş bakım planlarının oluşturulması, bu hasta grubunda yaşam kalitesinin artırılması açısından kritik öneme sahiptir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, palyatif bakım hizmetlerinde multidisipliner yaklaşımın sürdürülmesi ve kapsamlı değerlendirme modellerinin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the pain levels, depression status, and various laboratory parameters in oncological patients followed in a palliative care unit, and to determine the relationships among these variables. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive prospective study was conducted between May 2024 and March 2025 at the Palliative Care Units of Ordu University Training and Research Hospital. A total of 63 oncological patients were included. Pain levels at admission and discharge were assessed using the Visual Analog Scale (VAS), and depression levels were evaluated using the Beck Depression Inventory (BDI). Laboratory parameters including hemogram, CRP, albumin, ferritin, and vitamin B12 levels were recorded. Sociodemographic and oncological data were also analyzed. Data were analyzed using IBM SPSS V23 and R version 4.1.1, with a significance level set at p<0.05. Results: The mean age of the participants was 69.3 years, and 57.1% were male. The most common primary diagnosis was gastrointestinal malignancies (31.7%), and 63.5% of the patients had metastasis. Pain and depression scores were significantly reduced at discharge compared to admission (p<0.001). Ferritin, CRP, and vitamin B12 levels were found to be elevated at admission, while hemoglobin and albumin levels were low. At discharge, hemoglobin and albumin levels showed a significant decrease, while ferritin levels increased. Statistically significant associations were also found between certain laboratory parameters and demographic or oncological variables. Conclusion: The findings of this study demonstrate that, in oncological patients receiving palliative care, not only symptom management but also psychological and biochemical evaluations play a crucial role in treatment planning. Effective management of pain and depression, monitoring of laboratory parameters, and the creation of individualized care plans are critical for improving the quality of life in this patient group. Based on the results, it is recommended that a multidisciplinary approach and comprehensive assessment models be maintained within palliative care services.