Gebelerin mevsimsel grip aşısı ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları
Knowledge attitudes and practices of pregnants about the seasonal influenza vaccine
  1. Tez No: 973030
  2. Yazar: DALIA S. S. WAFI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN BEKTEMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık tutumları, Türkiye, Health attitudes, Türkiye
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, gebelerin mevsimsel grip aşısına ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmeyi ve aşı olma kararlarını etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, gebelikte grip enfeksiyonunun riskleri ve aşının hem anne hem de bebek için faydalarına yönelik farkındalık da incelenmiştir. Yöntem: Şubat ile Ekim 2024 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kesitsel analitik bir çalışma yürütülmüştür. Veriler, yapılandırılmış yüz yüze anketler aracılığıyla toplanmış ve SPSS yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %33'ü ikinci gebeliğinde olup, %92,8'i önceki gebeliklerinde mevsimsel grip aşısı yaptırmamıştı. Gebelik sırasında tetanos aşısı yaptıranların oranı %76,6 iken, yalnızca %7,6'sı grip aşısı olmuştu; bu aşıyı olanların %73,3'ü kararlarını sağlık çalışanlarının önerileri doğrultusunda almıştı. Aşı yaptırmama nedenlerinin başında sağlık profesyonellerinden yeterli tavsiye alınmaması (%46,2) ve aşının bebeğe zarar vereceği endişesi (%30,2) yer almaktaydı. Katılımcıların %61,4'ü gribi ciddi bir hastalık olarak görürken, %64,5'i gebelerin daha yüksek risk altında olduğunu bilmekteydi. Ancak %41,6'sı aşının komplikasyonları önleyip önlemediğinden emin değilken, %42,7'si aşının güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip değildi. Yüksek eğitim düzeyine sahip ve Türk uyruklu olan kadınların aşılanma oranı anlamlı şekilde daha yüksekti (p<0,001; p=0,011). Sonuç: Sağlık profesyonellerinden yeterli tavsiye alınamaması, gebelikte grip aşısı yaptırmanın önündeki en büyük engel olarak belirlenmiştir. Ayrıca, yan etki korkusu ve özellikle bebeğe zarar verme endişesi de aşı yaptırma oranlarını düşürmüştür. Sağlık ekiplerinden daha güçlü bilgilendirme ve danışmanlık, aşılama oranlarını artırabilir ve anne-bebek sağlığına olumlu katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to assess the knowledge, attitudes, and practices of pregnant women regarding seasonal influenza vaccination and to identify factors influencing their decision to get vaccinated. It also evaluated awareness of the risks of influenza infection during pregnancy and the benefits of vaccination for both the mother and the baby. Method: A cross-sectional analytical study was conducted between February and October 2024 at Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hospital. Data were collected through structured, face-to-face surveys and analyzed using SPSS software. Results: Among participants, 33% were in their second pregnancy, and 92.8% had never received a seasonal flu vaccine during prior pregnancies. While 76.6% reported receiving a tetanus vaccine during pregnancy, only 7.6% had received a flu vaccine, mostly following healthcare provider recommendations (73.3%). The main reasons for not vaccinating included lack of advice from healthcare professionals (46.2%) and fear of harming the baby (30.2%). Although 61.4% recognized influenza as a serious illness and 64.5% acknowledged the higher risk during pregnancy, 41.6% were unsure if the vaccine prevents complications, and 42.7% lacked information about its safety. Women with higher education levels and Turkish nationality were more likely to be vaccinated (p < 0.001, p = 0.011). Conclusion: Lack of recommendations from healthcare providers was the main barrier to vaccination, indicating a communication gap during prenatal care. Fear of potential side effects, especially concerns about harming the baby, also discouraged uptake. Strengthening education and counseling from healthcare teams could increase vaccination rates and improve maternal and neonatal health outcomes.