Kardiyometabolik hastalıkları olan ve olmayan bireylerin beslenme durumunun diyet inflamatuar indeksi (DII), sağlıklı yeme indeksi (HEI) ve diyet kalite indeksi (DQİ) üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of nutritional status on dietary inflammatory index (DII), healthy eating index (HEI) and diet quality index (DQI) in individuals with and without cardiometabolic diseases
  1. Tez No: 973085
  2. Yazar: SEYHUN BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ YÜCECAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kardiyometabolik hastalığı (KMH) olan ve olmayan bireylerde beslenme durumunun Diyet İnflamatuar İndeksi (DII), Sağlıklı Yeme İndeksi (HEI) ve Diyet Kalite İndeksi (DQI) ile olan ilişkisini değerlendirmektir. Araştırma, Ocak–Haziran 2025 tarihleri arasında Osmaniye Özel Yenihayat Hastanesi'nde, 19–64 yaş aralığında, gönüllü olan ve bilgilendirilmiş onam formunu imzalayan 228 birey ile yürütülmüştür. Katılımcıların 115'i KMH olmayan sağlıklı bireylerden, 113'ü ise KMH olan hasta bireylerden oluşmaktadır. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri, 24 sorudan oluşan anket formu aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Antropometrik ölçümler araştırmacı tarafından alınmıştır. Beslenme durumu, geriye dönük 24 saatlik besin tüketim kaydı ile değerlendirilmiş; diyetin inflamatuar potansiyeli DII, diyet kalitesi ise HEI ve DQI ile belirlenmiştir. Fiziksel aktivite düzeyi ise Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi - Kısa Form (IPAQ) ile ölçülmüştür. Bireylerin DII (sağlıklı: -0,25±1,9; hasta: -0,49±1,6), HEI (sağlıklı: 61,3±10,0; hasta: 62,1±11,0) ve DQI (sağlıklı: 58,95±8,8; hasta: 58,06±8,1) puanları bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). DII puanlarına göre sağlıklı bireyler en çok Q4 grubunda (proinflamatuar) (%31,3), hasta bireyler ise Q2 grubunda (%31,0) yer almıştır ve bu dağılım istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). IPAQ puanları (sağlıklı: 907,9±683,3 hasta: 761,1±678,0 MET-dk/hafta) gruplar arasında anlamlı farklılıklar göstermiştir (p<0,05). Araştırılan üç indeks ortak olarak enerji, protein, posa, A, B1, B2, B6 E ve C vitaminleri, folat alımı ile ilişkilidir. Bulgular, diyet kalitesinin inflamasyon üzerindeki etkisinin; biyokimyasal belirteçler, yaşam tarzı ve sosyodemografik etkenler gözetilerek, geniş örneklemlerle desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to evaluate the relationship between nutritional status and the Dietary Inflammatory Index (DII), Healthy Eating Index (HEI), and Dietary Quality Index (DQI) in individuals with and without cardiometabolic disease (CMD). The study was conducted between January and June 2025 at Osmaniye Private Yenihayat Hospital with 228 volunteers aged 19–64 who signed an informed consent form. Of the participants, 115 were healthy individuals without CMD, and 113 were patients with CMD. The participants' sociodemographic information was collected through face-to-face interviews using a questionnaire consisting of 24 questions. Anthropometric measurements were taken by the researcher. Nutritional status was assessed using a 24-hour retrospective dietary record; the inflammatory potential of the diet was determined using the DII, and diet quality was determined using the HEI and DQI. Physical activity level was measured using the International Physical Activity Questionnaire - Short Form (IPAQ). Participants' DII (healthy: -0,25±1,9; ill: -0,49±1,6), HEI (healthy: 61,3±10,0; sick: 62,1±11,0) and DQI (healthy: 58,95±8,8; sick: 58,06±8,1) scores. According to DII scores, healthy individuals were most prevalent in the Q4 group (proinflammatory) (31,3%), while patients were most prevalent in the Q2 group (31,0%), and this distribution was statistically significant (p<0.05). IPAQ scores (healthy: 907,9±683,3, sick: 761,1±678,0 MET-min/week) showed significant differences between groups (p<0,05). The three indices studied were commonly associated with energy, protein, fiber, vitamins A, B1, B2, B6, E, and C, and folate intake. The findings indicate that the effect of diet quality on inflammation needs to be supported by large samples, taking into account biochemical markers, lifestyle, and sociodemographic factors.