Pulmoner tromboemboli ön tanısı ile toraks BT-anjio veya ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi çekilmiş olan hastalarda 12 derivasyonlu EKG'nin hasta tanı ve prognozundaki yeri
The role of 12-lead ECG in patient diagnosis and prognosis in patients who underwent thoracic CT-angiography or ventilation-perfusion scintigraphy with preliminary diagnosis of pulmonary thromboembolism
  1. Tez No: 973099
  2. Yazar: ROHAT CAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ERBİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner Tromboembolizm (PTE), Elektrokardiogram (EKG), Acil Servis, Tanı, Prognoz, Mortalite, Tromboembolizm, Pulmonary Thromboembolism (PTE), Electrocardiogram (ECG), Emergency Department, Diagnosis, Prognosis, Mortality, Thromboembolism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada acil serviste geniş klinik spektruma sahip olan pulmoner tromboemboli olguları için, EKG bulguların hasta tanısı ve prognozu açısından değerini araştırmak, elde edilen sonuçlarla, acil servis hekimlerinin PTE şüphesi olan hastalarda erken dönemde risk sınıflandırması yapabilmelerine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu retrospektif gözlemsel çalışmada 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Erişkin Acil Servisi'ne başvuran 18 yaş ve üzeri, PTE şüphesiyle BT-anjiografi veya ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi çekilmiş olan toplam 1368 hasta dahil edilmiştir. İncelenen EKG bulguları sinüs taşikardisi, sağ dal bloğu, V1-V4 arasında T dalga inversiyonu, sağ aks sapması, V1'de dominant R dalgası, sağ atriyal genişleme ve S1Q3T3 paternini kapsamaktadır. Hastaların 240'ı (%17,5) PTE tanısı almıştır. Medyan yaş 67'dir. Hastaların %52,6'sı kadın, %47,4'ü erkektir. PTE tanısı alanlarda en sık başvuru şikayeti nefes darlığıdır. Sinüs Taşikardisi en sık görülen bulgudur. Tüm EKG bulgularının PTE tanısı alan hastalarda görülme sıklığı artmış, PTE tanısı alan hastalarda bulgulardan en az 1'inin yüksek oranda görüldüğü sonucuna varılmıştır. Sinüs taşikardisi olan hastalarda ilk 24 saat mortalitesi artmıştır. Lojistik regresyon analizinde SVO geçmişi, D-dimer seviyesi, sinüs taşikardisi, V1-V4 derivasyonlarında T inversiyonu, sağ atriyal genişleme bulguları ve S1Q3T3 paterninin tanıda anlamlı risk faktörleri olabileceği sonucuna varılmıştır. Çalışmamızın sonucunda sinüs taşikardisinin erken mortalite ile ilişkilendirilebileceği, PTE olgularında EKG'de en az 1 bulgunun izlendiği, V1-V4 derivasyonlarında T dalga inversiyonu (%90,3) ve S1Q3T3 paterni (%94,9) yüksek spesifiteye sahip olduğu bulunmuş; EKG'nin PTE olasılığının değerlendirmesi ve prognozun öngörülmesinde acil servis şartlarında değerli bir araç olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the value of ECG findings in terms of patient diagnosis and prognosis for pulmonary thromboembolism cases, which have a wide clinical spectrum in the emergency department, and to contribute to the ability of emergency physicians to perform early risk stratification in patients suspected of PTE with the obtained results. In this retrospective observational study, a total of 1368 patients aged 18 years and older who presented to Hacettepe University Adult Emergency Department between January 1, 2018, and December 31, 2023, and underwent CT-angiography or scintigraphy were included. The examined ECG findings included sinus tachycardia, right bundle branch block, T wave inversion in V1-V4, right axis deviation, dominant R wave in V1, right atrial enlargement, and S1Q3T3 pattern. Of the patients, 240 (17.5%) were diagnosed with PTE. The median age was 67 years. 52.6% of our patients were female and 47.4% were male. The most common presenting complaint in patients diagnosed with PTE was dyspnea. Sinus tachycardia was the most frequent finding. The frequency of occurrence of all ECG findings increased in patients diagnosed with PTE, and it was concluded that at least one of the findings was observed at a high rate in patients diagnosed with PTE. 24-hour mortality increased in patients with sinus tachycardia. In logistic regression analysis, it was concluded that history of CVA, D-dimer level, sinus tachycardia, T inversion in V1-V4 derivations, right atrial enlargement findings, and S1Q3T3 pattern could be significant risk factors for diagnosis. As a result, it was found that sinus tachycardia could be associated with early mortality, at least one ECG finding was observed in PTE cases. It was demonstrated that ECG could be used as a valuable tool in emergency department conditions for evaluating PTE probability and predicting prognosis.