Biçim zamanları ve fosfor dozlarının fiğ türlerinde verim, kalite, toplam fenolik madde ve antioksidan aktivite üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of different harvesting times and phosphorus doses on yield, quality, total phenolic compounds and antioxidant activity in vetch species
  1. Tez No: 973103
  2. Yazar: MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Antioxidants
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı biçim zamanı ve fosfor dozu uygulamalarının fiğ türlerinin verimi ve kalitesi ile toplam fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2022-23 yıllarında Uşak'ta yürütülmüştür. Deneme, tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak planlanmış, dört farklı fiğ türü (yaygın fiğ, koca fiğ, Macar fiği ve tüylü fiğ) ana parsellere, fosfor dozları (0 (kontrol), 4, 8 ve 12 kg/da P2O5) alt parsellere ve biçim zamanları (çiçeklenme başlangıcı, %50 çiçeklenme, tam çiçeklenme ve tohum hasat dönemi) altın altı parsellere yerleştirilmiştir. Çalışmada yeşil ot verimi, kuru ot verimi, tohum verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, NDF, ADF, toplam sindirilebilir besin maddesi (TSBM), nispi yem değeri (NYD), toplam fenolik madde miktarı, antiradikal aktivitesi (DPPH), bakır indirgenme gücü (CUPRAC), tanen, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerikleri belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen iki yıllık ortalamalara göre fiğ türleri arasında ot verimi ve kalitesi bakımından tüylü fiğ ve macar fiği öne çıkmıştır. Fosfor uygulamalarında artan fosfor dozları hem ot verimi hem de ot kalitesi yükseltirken, biçim uygulamalarında ise biçim dönemlerinin geciktirilmesi ot verimini arttırmış fakat yem kalitesini düşürmüştür. Tohum verimlerine bakıldığında en yüksek tohum verimi koca fiğ türünden elde edilirken, fosfor dozlarındaki artışın hem tohum verimi hem de kalitesini yükselttiği tespit edilmiştir. Yeşil ot verimi ve kalitesi açısından tüylü fiğ veya macar fiğin tercih edilmesinin, dekara en az 8 kg fosfor uygulanmasının ve biçimin %50 çiçeklenme döneminde yapılmasının ve tohum üretimi için ise koca fiğin tercih edilmesinin ve dekara 8 kg fosfor uygulanmasının daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Uşak in 2022-23, to determine the effects of different timing and phosphorus dose applications on the yield and quality of vetch varieties, as well as the total phenolic content and antioxidant activity. The experiment was designed as a randomised block design with a split-plot arrangement, and the experiment was replicated three times. Four different vetch varieties (common vetch, narbon vetch, Hungarian vetch, and hairy vetch) were placed in the main plots, whilst phosphorus doses (0 (control), 4, 8, and 12 kg/ha P2O5) were placed in the subplots. Cutting times (beginning of flowering, 50% flowering, full flowering, and seed harvest stage) were placed in the subplots. In the present study, the researchers sought to determine the levels of green forage yield, hay yield, seed yield, crude protein content, crude protein yield, NDF, ADF, total digestible nutrients (TDN), relative feed value (RFV), total phenolic content, antiradical activity (DPPH), copper reduction power (CUPRAC), tannin, phosphorus, potassium, calcium, and magnesium contents. According to the two-year averages obtained in the study, hairy vetch and Hungarian vetch were distinguished among the vetch species with regard to forage yield and quality. Increased phosphorus doses in phosphorus applications have been demonstrated to enhance both forage yield and quality, while delaying mowing stages has been shown to increase forage yield but reduce feed quality. With regard to seed yield, the highest yield was obtained from the narbon vetch species. It was found that increasing phosphorus doses improved both seed yield and quality. It was concluded that, in terms of green forage yield and quality, it would be more appropriate to prefer hairy vetch or Hungarian vetch, apply at least 8 kg of phosphorus per decare, and harvest at 50% flowering stage and for seed production, it would be more appropriate to prefer narbon vetch and apply 8 kg of phosphorus per decare.