Kentsel yaşlı yoksulluğu ve yapabilirlikler: İzmir Karabağlar örneği
Urban elderly poverty and capabilities: The case of Izmir Karabağlar
- Tez No: 973106
- Danışmanlar: PROF. SEMA BUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sosyal Hizmet, Sociology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlanma, Kent yoksulluğu, Yapabilirlikler, Kesişimsellik, Sosyal hizmet, Old age, Ageing, Urban poverty, Capabilities, Intersectionality, Social work
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Kentsel yaşlı yoksulluğunun mevcut sosyoekonomik yapı içerisinde ileri boyutlara ulaşması, yaş ayrımcılığı gibi etmenlerle derinleşmesi, yaşlıların yapabilirliklerini arttıracak ve özgürleşmesini sağlayacak yaşlı refahı politikalarının yetersizliği bu araştırmanın problemidir. Bu araştırmada kentte yaşayan yoksul yaşlıların hangi ihtiyaçlardan ve hizmetlerden yoksun olduğunun, yoksulluğun gündelik yaşamlarına ne şekilde etki ettiğinin, kent yaşamına özgü sorunlarının, yoksullukla baş etmede ne gibi stratejiler geliştirdiklerinin yaşlıların yaşam deneyimlerinden ve yaşlı refahı alanında çalışan uzmanların mesleki deneyimlerinden hareketle ortaya çıkarılması, görünür kılınması, politika ve uygulama önerilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen bu çalışmada fenomonolojik desen kullanılmıştır. Araştırma özneleri maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırma kapsamında İzmir Karabağlar'da yaşayan 31 yoksul yaşlı ve İzmir'de yaşlı refahında alanında çalışan 14 uzman ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri MAXQDA 2020 programından yararlanılarak refleksif tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda“yaşlıların yoksunluk yaşadıkları alanlar”,“yoksunlukları derinleştiren etmenler”,“baş etme stratejileri”,“kurumsal hizmetlerde sorunlar”,“araştırma öznelerinin çözüm önerileri”olmak üzere beş temaya ulaşılmıştır. Bu araştırmada yaşlıların yoksulluğu en derin biçimiyle yaşadıkları, temel ihtiyaçlarını dahi karşılamaktan yoksun oldukları, farklılıklarının yoksulluk deneyimine etki ederek kesişimsel bir boyut kazandırdığı, yoksullukları nedeniyle kentte aktif yurttaşlar olarak yer alamadıkları, modernleşme ve geleneksel ilişkilerdeki çözülme nedeniyle aile ve sosyal çevrelerinin desteğinden yoksun oldukları, yaşlılara yönelik refah hizmetlerinin seçenekler ve kapasite bakımından yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarından hareketle yaşlıların yapabilirliklerinin arttırılmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The problem of this research is that urban elderly poverty has reached advanced levels within the current socioeconomic structure, deepened by factors such as age discrimination, and the inadequacy of elderly welfare policies that will increase the capabilities of the elderly and ensure their liberation. This study aims to reveal and make visible the needs and services that poor elderly people living in the city lack, how poverty affects their daily lives, the problems specific to urban life, and the strategies they develop to cope with poverty, based on the life experiences of the elderly and the professional experiences of experts working in the field of elderly welfare, and to present policy and implementation recommendations. In this study, which was conducted with qualitative research method, phenomenological design was used. The study participants were determined using the maximum variation sampling method. Within the scope of the research, in-depth interviews were conducted with 31 poor elderly people living in Karabağlar, Izmir and 14 experts working in the field of elderly welfare in Izmir. The research data were analyzed using the reflexive thematic analysis method using the MAXQDA 2020 program. As a result of the analysis, five themes were reached:“areas where the elderly experience deprivation”,“factors that deepen deprivation”,“coping strategies”,“problems in institutional services”, and“solution suggestions of the research subjects”. This study concluded that the elderly experience poverty in its deepest form, are deprived of meeting even their basic needs, their differences affect the experience of poverty and give it an intersectional dimension, they cannot take part as active citizens in the city due to their poverty, they lack the support of their family and social circles due to modernization and the disintegration of traditional relationships, and welfare services for the elderly are inadequate in terms of options and capacity. Based on the research results, suggestions were developed to increase the capabilities of the elderly.