Essays on the effects of public policies on household consumption expenditure in Türkiye
Türkiye'de kamu politikalarının hanehalkı tüketim harcamaları üzerindeki etkisine ilişkin makaleler
  1. Tez No: 973107
  2. Yazar: EMRE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Ekonometri, Kamu Yönetimi, Economics, Econometrics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Farkların farkları, Hanehalkı tüketimi, Differences in differences, Household consumption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, Türkiye'de kamu politikalarının hanehalkı tüketim harcamaları üzerindeki etkilerini inceleyen üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, 2005–2019 dönemine ait Türkiye Hanehalkı Bütçe Anketi verileri ile bölgesel tüketici fiyat endeksleri birleştirilerek geniş kapsamlı ve bütüncül bir veri seti oluşturulmuştur. Bu bölümle, sonraki ampirik analizlere olanak sağlayan ve diğer çalışmalar için ise örnek oluşturan sağlam bir temel amaçlanmaktadır. İkinci bölümde, hanehalkı tüketim davranışlarının sosyo-ekonomik belirleyicileri analiz edilmektedir. Marshallgil talep fonksiyonu çerçevesinde kurgulanan bu bölümde, negatif binominal regresyon modeli aracılığıyla gelir düzeyi, eğitim seviyesi, hane büyüklüğü, demografik yapı ve hane tipi gibi değişkenlerin tüketim kalıpları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise kamu politikalarının hanehalkı tüketimi üzerindeki etkisi, tütün ürünlerine uygulanan vergilendirme politikası özelinde ele alınmaktadır. Bu amaçla, eşleştirmeye dayalı farkların farkı yöntemi ile negatif binominal regresyon modeli birlikte kullanılarak, tütün fiyatlarındaki göreli artışın diğer tüketim kategorileri üzerindeki etkisi ölçülmektedir. Bu tez, literatüre üç temel katkı sunmaktadır. İlk olarak, uzun dönemli ve mikro düzeyde bir veri yapısı oluşturularak Türkiye bağlamında hanehalkı tüketim harcamalarına ilişkin analizlerde karşılaşılan veri sınırlılıkları aşılmaktadır. İkinci olarak, sosyo-ekonomik belirleyicilerin tüketim üzerindeki etkileri ayrıntılı biçimde analiz edilerek politika yapıcılar için yol gösterici bulgular sunulmaktadır. Son olarak, tütün vergilendirmesi özelinde yapılan vaka analizi, kamu maliyesi araçlarının tüketim davranışlarını nasıl şekillendirdiğine dair nedensel kanıtlar ortaya koyarak literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation consists of three chapters that examine the effects of public policies on household consumption expenditure in Türkiye. In the first chapter, a comprehensive and harmonized dataset is constructed by merging data from the Turkish Household Budget Surveys and regional consumer price indices for the period 2005–2019. This dataset serves as the empirical foundation for the subsequent analyses. The second chapter investigates the socio-economic determinants of household consumption behavior. Based on the Marshallian demand framework, this section employs a negative binomial regression model to analyze income level, education, household size, demographic composition, and household type influence consumption patterns across various categories. The third chapter focuses on the relationship between public policy and household consumption through a case study of tobacco taxation. Utilizing a matching difference-in-differences approach in combination with negative binomial regression, the chapter estimates the crowding-out effects of relative increases in tobacco prices on other expenditure groups. This dissertation offers three key contributions to literature. First, it addresses existing data limitations by constructing a long-term, micro-level dataset, enabling a more nuanced understanding of household consumption in Türkiye. Second, it provides detailed evidence on how socio-economic factors shape consumption behavior, offering policy-relevant insights for targeting household welfare. Finally, through the case study on tobacco taxation, the dissertation delivers causal evidence on how fiscal instruments can influence consumption allocations, highlighting the regressive nature of such policies and underscoring the need for complementary social support mechanisms.