Sınır güvenliğinde paramiliter yapıların etkililiği: Suriye örneği
The effectiveness of paramilitary structures in border security: The Syrian example
- Tez No: 973116
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANDAÇ KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Paramiliter Yapılar, Sınır Güvenliği, Suriye, Paramilitary Structures, Border Security, Syria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, sınır güvenliğinde kritik bir rol oynayan paramiliter yapıların etkinliğini derinlemesine incelemektir. Paramiliter yapıların sadece tanımı değil, aynı zamanda çeşitli özellikleri, tarihçesi ve zaman içindeki gelişimleri gibi önemli unsurlar, ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmada ayrıca, bu yapıların organizasyon yapısı, işlevselliği, eğitim düzeyi, donanımı, yasal çerçevesi ve uluslararası hukuk bağlamındaki yeri de titizlikle araştırılmıştır; bu kritik unsurların paramiliter yapıların avantajlarını, dezavantajlarını ve etkinliğini etkileyen faktörler üzerindeki etkileri de detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu yapıların, sınır güvenliği stratejileri açısından, nasıl daha etkili hale getirilebileceği üzerinde durularak ve konuya ilişkin çok yönlü bir yaklaşım geliştirilmiştir. Bu doğrultuda, çeşitli stratejik öneriler ve uygulama önerileri geliştirilerek, sınır güvenliği alanında bütünleşik ve etkili bir yaklaşım benimsenmesi gerektiği vurgulanmıştır ve tüm bu unsurların göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edilmiştir. Bu çalışma,“Sınır Güvenliğinde Paramiliter Yapıların Etkililiği: Suriye Örneği”başlığı altında, sınır güvenliği kavramını ve paramiliter yapıların uluslararası hukuk çerçevesindeki durumunu Suriye bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, Suriye'deki paramiliter grupların Türkiye ile sınır güvenliği üzerindeki etkileri detaylı bir biçimde ele alınmıştır. Bu tez, bu ilişkiyi analiz ederek paramiliter yapıların daha etkili ve sorumlu bir şekilde sınır güvenliği stratejilerinde kullanılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. 2025, xii,125 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine in depth the effectiveness of paramilitary structures, which play a critical role in border security. Not only the definition of paramilitary structures but also their various characteristics, history, and development over time have been addressed in detail. In addition, the organizational structure, functionality, training level, equipment, legal framework, and place in international law of these structures have been carefully examined; the effects of these critical elements on the advantages, disadvantages, and effectiveness of paramilitary structures have also been analyzed in detail. Regarding border security strategies, emphasis has been placed on how these structures can be made more effective and a multidimensional approach to the issue has been developed. In this regard, various strategic and practical recommendations have been put forward, emphasizing the necessity of adopting an integrated and effective approach in the field of border security and considering all these elements. This study, under the title“The Effectiveness of Paramilitary Structures in Border Security: The Case of Syria”, aims to examine the concept of border security and the position of paramilitary structures within the framework of international law in the Syrian context. In addition, the effects of paramilitary groups in Syria on Turkey's border security have been discussed in detail. This thesis aims to contribute to the use of paramilitary structures in border security strategies in a more effective and responsible manner by analyzing this relationship. 2025, xii ,125 Pages