Yapmama borçlarına aykırılık
Non-performance of obligations not to do
  1. Tez No: 973115
  2. Yazar: SALİH PAMUKÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUFAN ÖĞÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk borçlar hukuku, Türk medeni hukuku, Turkish law of obligations, Turkish civil law
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Yapmama borçlarına aykırı davranışın hangi ifa etmeme haline sebep olabileceği ve bu tarz borçların cebren icrasının nasıl sağlanacağı çalışmanın temelini oluşturmaktadır. İlk bölümde yapmama borçlarının ve türlerinin neler olduğu ele alınmıştır. İkinci bölümde yapmama borcuna aykırı davranılması neticesi imkânsızlık, temerrüt ve kötü ifa hükümlerinden hangilerinin uygulama alanı bulabileceği incelenmiştir. Son olarak üçüncü bölümde borca aykırılık sonrası alacaklının sahip olduğu hakların neler olduğu ve bunların nasıl kullanılacağı ele alınmış, ayrıca bir işin yapılmamasına ilişkin ilamların cebri icrasına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The principal concern of this study is the types of non-performance that may be caused by the breach of obligations not to do, and the compulsory execution of such obligations. This study consists of three sections, excluding introduction and conclusion parts. In the first section, obligations not to do in general and their types are examined. In the second section, breach of obligations not to do wheter causes imposibility, default or defective performance. Finally, the third section deals with the rights of creditor in case of non-performence, and examines the compulsory execution of judgements in respect of obligations not to do.