Hakemlerin karar verme süreçlerinde neurofeedback uygulamasının etkisi
The effect of neurofeedback on referees' decision making process
  1. Tez No: 973160
  2. Yazar: SİBEL YAMAÇ TAMKAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Nöroloji, Sports, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Nörofeedback, karar verme, EEG, hakem performansı, bilişsel süreçler, Neurofeedback, decision-making, EEG, referee performance, cognitive processes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Bu doktora araştırmasının temel amacı, futbol hakemlerinin karar verme süreçlerinde nörofeedback uygulamasının etkisini nörofizyolojik veriler ve bilişsel performans ölçütleri üzerinden değerlendirmektir. Çalışma, Ankara'da görev yapan ve en az üç yıl saha deneyimi bulunan 21 hakem ile yürütülmüştür. Katılımcılara yedi hafta boyunca haftada üç gün, günde otuz dakikalık nörofeedback eğitimi uygulanmıştır. Eğitim süreci, dikkat ve bilişsel esnekliği destekleyen çoklu görev oyunlarıyla desteklenmiştir. Çalışmada, ön test-son test ölçümleri kapsamında yazılı sınav başarı puanları, reaksiyon süreleri, video analiz performansları ve EEG frekans verileri toplanmıştır. EEG ölçümleri, 19 kanallı sistem ile gözler açık ve kapalı koşullarda yapılmış, veriler qEEG yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgular, nörofeedback sonrası FP1 ve FP2 bölgelerinde alfa ve beta dalga amplitüdlerinde anlamlı artışlar olduğunu göstermiştir (p < .05). Bu artışlar, dikkat düzeyinde yükselme, bilişsel kontrol gelişimi ve stres toleransında artış olarak yorumlanmıştır. Ayrıca yazılı sınav puanlarında ve video test performansında anlamlı gelişmeler gözlemlenmiştir. Tüm veriler, bağımlı örneklemler t-testi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, nörofeedback eğitiminin hakemlerin dikkat, bilişsel esneklik ve karar verme hızında ölçülebilir gelişmelere yol açtığı görülmüştür. Bu durum, nörofeedback'in hakem eğitim programlarında kullanılabilirliği açısından önemli bir katkı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma, nörofizyolojik temelli müdahalelerin spor psikolojisi alanına entegre edilmesine yönelik yeni bir yaklaşım sunmakta ve literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The present doctoral study aimed to investigate the effects of neurofeedback training on decision-making processes among football referees by integrating neurophysiological data and cognitive performance metrics. The research was conducted with 21 active referees residing in Ankara, each with a minimum of three years of field experience. Over a seven-week period, referees received neurofeedback sessions three times per week, each lasting 30 minutes. The training was supported by multitasking games designed to enhance attentional control and cognitive flexibility. Pre- and post-intervention assessments included written rule tests, video-based decision-making simulations, and EEG recordings under both eyes-open and eyes-closed conditions. EEG data were collected using a 19-channel system and analyzed via qEEG software. Statistical analyses, performed using paired-sample t-tests, revealed significant increases in alpha and beta wave amplitudes in the prefrontal regions (FP1, FP2) after training (p < .05). These neurophysiological changes were interpreted as improvements in attentional regulation, cognitive control, and stress resilience. Additionally, significant improvements were observed in the referees' written test scores and decision accuracy during video simulations. In conclusion, the study demonstrates that neurofeedback training can effectively enhance referees' cognitive flexibility, attentional performance, and decision-making speed under pressure. These findings underscore the potential value of integrating neurofeedback-based interventions into referee training programs and contribute to the broader field of applied neuroscience in sports contexts.