Konjenital işitme kayıplı kobayların serum ribeye ve prestin miktarlarının araştırılması
Investigation of serum ribeye and prestin amounts in guinea pigs with congenital hearing loss
  1. Tez No: 973175
  2. Yazar: PERİHAN BÜŞRA KOKTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital işitme kaybı, elisa testi, kobay, prestin, ribeye Destekleyen kurum:, Congenital hearing loss, elisa test, guinea pig, prestin, ribeye Financial Support:
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İşitme, ses dalgalarının kulak yapıları aracılığıyla iç kulağa iletilmesi ve burada sinirsel uyarılara dönüştürülerek beyin korteksine iletilmesi ile gerçekleşen karmaşık bir süreçtir. İç kulakta yer alan dış tüylü hücrelerin elektromotilitesi, bu sürecin hassasiyetini belirleyen temel faktörlerden biridir. Prestin proteini, dış tüylü hücrelerin motilitesinden sorumlu olup, koklear amplifikasyonda anahtar rol oynar. Öte yandan ribeye proteini, iç tüylü hücrelerde yer alan ribbon sinapsların temel bileşenlerinden biri olarak, işitsel sinyallerin sinaptik iletiminde önemli görevler üstlenmektedir. Konjenital işitme kaybı, doğumda mevcut olan ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan kalıcı bir işitme kaybı türüdür ve bireyin dil, bilişsel ve sosyal gelişimini ciddi düzeyde etkileyebilmektedir. Bu nedenle, erken tanı ve müdahale oldukça kritik olup, güvenilir biyobelirteçlerin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, konjenital işitme kaybı oluşturulan kobaylarda serum prestin ve ribeye düzeylerinin ölçülerek bu proteinlerin işitme kaybıyla ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda;10 deney, 10 kontrol grubu olmak üzere toplam 20 adet Hartley cinsi, 0–6 aylık ve 250–650 gram ağırlığında genç-erişkin kobay kullanılmıştır. Deney grubu konjenital işitme kayıplı kobaylardan, kontrol grubu ise normal işitme fonksiyonuna sahip kobaylardan oluşturulmuştur. Kobaylar, %50 nem ve 21 ± 3°C sıcaklıkta, 12 saat aydınlık/12 saat karanlık döngüsünde barındırılmıştır. Deneysel işlemler genel anestezi altında gerçekleştirilmiş; sedasyon için ketamin hidroklorür (50 mg/kg) ve ksilazin hidroklorür (10 mg/kg) intramüsküler uygulanmıştır. İşitme fonksiyonları ABR ve DPOAE testleri ile değerlendirilmiş, konjenital işitme kayıplı kobaylar Çalışmaya dahil edilmiştir. Kan örnekleri, anestezi altında intrakardiyak ponksiyonla alınmış ve serum Prestin ile Ribeye düzeyleri ticari ELISA kitleri ile ölçülmüştür. Bulgular: Serum Prestin düzeyleri deney ve kontrol grupları arasında anlamlı fark göstermemiş, konjenital işitme kayıplı kobaylarda değerler kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur. Benzer şekilde, Ribeye düzeyleri kontrol grubunda daha yüksek olsa da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Bulgular, konjenital işitme kayıplı kobaylarda serum Prestin ve Ribeye düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı değişiklik göstermediğini ortaya koymuştur. Bu durum, her iki proteinin konjenital işitme kayıplarında biyobelirteç olarak kullanımının sınırlı olabileceğini, ancak edinsel ve konjenital işitme kayıplarının patofizyolojik farklarının anlaşılmasına katkı sağladığını göstermektedir. Daha geniş kapsamlı ve çoklu biyobelirteç içeren çalışmalar bu proteinlerin rollerini netleştirebilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Hearing is a complex process that occurs through the transmission of sound waves to the inner ear via the ear structures, where they are converted into neural impulses and conveyed to the cerebral cortex. The electromotility of outer hair cells in the inner ear is a key factor determining the sensitivity of this process. Prestin protein is responsible for the motility of outer hair cells and plays a crucial role in cochlear amplification. On the other hand, ribeye protein, as a major component of ribbon synapses located in inner hair cells, plays an important role in the synaptic transmission of auditory signals. Congenital hearing loss is a type of permanent hearing impairment that is present at birth or manifests within the early years of life, significantly affecting language, cognitive, and social development. Therefore, early diagnosis and intervention are crucial, and there is a need for the development of reliable biomarkers. This study aimed to evaluate the relationship of these proteins with hearing loss by measuring serum prestin and ribeye levels in guinea pigs with experimentally induced congenital hearing loss. Material and Methods: In this study, a total of 20 young-adult Hartley guinea pigs (0–6 months old, weighing 250–650 g) were used, comprising 10 animals in the experimental group and 10 in the control group. The experimental group consisted of guinea pigs with congenital hearing loss, whereas the control group included animals with normal hearing function. The guinea pigs were housed under controlled conditions at 50% humidity and 21 ± 3°C, with a 12-hour light/12-hour dark cycle. All experimental procedures were performed under general anesthesia; sedation was achieved by intramuscular administration of ketamine hydrochloride (50 mg/kg) and xylazine hydrochloride (10 mg/kg). Hearing functions were evaluated using Auditory Brainstem Response (ABR) and Distortion Product Otoacoustic Emissions (DPOAE) tests, and guinea pigs diagnosed with congenital hearing loss were included in the study. Blood samples were collected via intracardiac puncture under anesthesia, and serum Prestin and Ribeye levels were measured using commercial ELISA kits. Results: Serum Prestin levels did not show a significant difference between the experimental and control groups; however, the values were lower in guinea pigs with congenital hearing loss compared to the control group. Similarly, although Ribeye levels were higher in the control group, no statistically significant difference was observed between the groups. Conclusion: The findings revealed that serum Prestin and Ribeye levels in guinea pigs with congenital hearing loss did not show significant changes compared to the control group. This suggests that the use of both proteins as biomarkers in congenital hearing loss may be limited; however, it provides valuable insight into understanding the pathophysiological differences between acquired and congenital hearing loss. Larger-scale studies incorporating multiple biomarkers may help to clarify the roles of these proteins.