Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Mardin yurtlarında kalan üniversite öğrencilerinin spora yönelik farkındalıklarının demografik değişkenlere göre incelenmesi
An analysis of the sports awareness of university students staying in Mardin dormitories affiliated with the Ministry of Youth and Sports According to demographic variables
- Tez No: 973189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET KARAKULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor farkındalığı, üniversite öğrencileri, demografik değişkenler, MYS yurtları, spor, Sports awareness, university students, demographic variables, MYS dormitories, sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Mardin ilindeki Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinin spora yönelik farkındalık düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin demografik değişkenlere göre (cinsiyet, yaş, öğrenim görülen bölüm, sınıf düzeyi, spora katılım durumu, ailede sporla uğraşan bireylerin varlığı) farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, Mardin GSB yurtlarında kalan toplam 666 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Uyar (2019) tarafından geliştirilen“Spor Farkındalığı Ölçeği (SFÖ)”kullanılmıştır. Araştırma betimsel tarama modeli ile desenlenmiş ve elde edilen veriler SPSS 25.0 programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Bulgular öğrencilerin genel olarak orta düzeyde spor farkındalığına sahip olduklarını göstermektedir. Cinsiyet, bölüm, sınıf düzeyi, sporla ilişki ve ailede sporla uğraşan demografik değişkenleri incelendiğinde spor farkındalık düzeyi üzerinde anlamlı farklar yarattığı ancak yaş demografik değişkeninde anlamlı bir farkındalık bulunmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, GSB yurtlarında kalan öğrencilerin spora yönelik farkındalıklarının artırılmasına yönelik müdahale programlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is was to determine the sports awareness levels of university students residing in dormitories affiliated with the Ministry of Youth and Sports (MYS) in Mardin and to examine whether these levels differ according to demographic variables such as gender, age, academic department, grade level, participation in sports, and the presence of family members engaged in sports. The sample of the study consisted of a total of 666 university students staying in (MYS) dormitories in Mardin. As the data collection tool, the“Sports Awareness Scale (SAS)”developed by Uyar (2019) was used. The research was designed with a descriptive survey model, and the data were analyzed using the SPSS 25.0 program. Independent samples t-test and oneway analysis of variance (ANOVA) were employed in the data analysis. The findings revealed that students generally had a moderate level of sports awareness. It was found that the demographic variables of gender, department, grade level, participation in sports, and the presence of family members engaged in sports created significant differences in sports awareness levels, whereas age did not present a significant difference. In conclusion, it is recommended to develop intervention programs aimed at increasing the sports awareness of students residing in (MYS) dormitories.