Türkiye'de dijitalleşmenin takipteki kredilere etkisi: 2008 finansal krizinin rolü
The impact of digitalization on non-performing loans in Turkey: the role of the 2008 financial crisis
- Tez No: 973190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Banka kredileri, Küresel kriz, Bank credits, Global crises
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de dijitalleşmenin takipteki kredilere etkisi, 2008 finansal krizinin rolüyle birlikte çeşitli faktörlerden etkilendiği incelenmiştir. Türkiye'de dijital bankacılık ve finansal teknolojilerin gelişimi, kredi süreçlerini daha verimli hale getirmiştir. Bankalar, müşteri verilerini daha iyi analiz ederek kredi risklerini daha iyi değerlendirebilir ve takipteki kredi oranlarını azaltabilirler. 2008 finansal krizi sonrasında Türkiye'de döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve ekonomik belirsizlikler, kredi geri ödemelerini olumsuz etkileyebilir. Bu durum, takipteki kredi oranlarının artmasına neden olabilir Dijitalleşmenin etkisiyle birlikte Türkiye'deki ekonomik büyüme ve işsizlik oranları, kredi geri ödemelerini doğrudan etkiler. Ekonomik büyüme dönemlerinde, kredi geri ödemeleri genellikle daha iyidir, ancak işsizlik artışı gibi olumsuz ekonomik faktörler takipteki kredi oranlarını artırabilir. 2008 finansal krizi sonrasında Türkiye'de kredi mevzuatında ve denetimlerde değişiklikler yapılmış olabilir. Daha sıkı denetimler ve kredi verme standartları, takipteki kredi oranlarını azaltabilir. Türkiye'de hükümetin uyguladığı kamu politikaları ve teşvikler, kredi piyasasını etkiler ve dolayısıyla takipteki kredi oranlarını da etkileyebilir. Örneğin, düşük faizli kredi teşvikleri veya kredi garanti programları, kredi geri ödemelerini artırabilir veya azaltabilir. Bu sebeplerden dolayı bu çalışmanın amacı Türkiye'de dijitalleşmenin takipteki kredilere etkisi karmaşık olduğundan ve birçok faktörün etkileşimiyle belirlendiğinden 2008 finansal krizi, bu etkiyi belirleyen faktörlerden sadece biri olduğu için diğer ekonomik, sosyal ve politik faktörlerle birlikte değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of digitalization on non-performing loans in Turkey, which is affected by various factors, including the role of the 2008 financial crisis. The development of digital banking and financial technologies in Turkey has made credit processes more efficient. By better analyzing customer data, banks can better assess credit risks and reduce non-performing loan ratios. After the 2008 financial crisis, fluctuations in exchange rates and economic uncertainties in Turkey may adversely affect loan repayments. With the impact of digitalization, economic growth and unemployment rates in Turkey directly affect loan repayments. During periods of economic growth, loan repayments are generally better, but negative economic factors such as rising unemployment can increase NPL ratios. In the aftermath of the 2008 financial crisis, changes may have been made to lending regulations and supervision in Turkey. Stricter inspections and lending standards may reduce NPL ratios. Public policies and incentives implemented by the government in Turkey affect the credit market and thus may also affect NPL ratios. For example, low-interest loan incentives or loan guarantee programs may increase or decrease loan repayments. For these reasons, the aim of this study is to examine the impact of digitalization on NPLs in Turkey as it is complex and determined by the interaction of many factors, and since the 2008 financial crisis is only one of the factors determining this impact, it will be evaluated together with other economic, social and political factors.