Başlangıcından günümüze Kuzey Makedonya'da Türkçe eğitim ve öğretimi
The evolution of Turkish language education in Nort Macedonia from its inception to the present
  1. Tez No: 973198
  2. Yazar: PINAR GENÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Makedonya, Türk, Türkçe, Ana dili, Eğitim, Türkçe Öğretimi, North Macedonia, Turks, Turkish, mother tongue, education, Turkish education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Balkanlarda Türk izlerinin görülmesi yüz yıllar öncesine dayanmaktadır. Makedonya'nın da tarihine bakıldığında yüz yıllar öncesinde Türklerin bölgeye ayak bastığı ve burada köklü bir sosyal, kültürel, ekonomik geçmişlerinin olduğu bilinmektedir. Türkler Osmanlı Devleti Dönemi'nden itibaren söz konusu bölgede Türk dilinde eğitim görmüşlerdir. Ancak Makedonya Türklerinin bölge Osmanlı egemenliğinden çıktıktan sonra her alanda olduğu gibi eğitim alanında da büyük zorluklar yaşadığı bilinmektedir. Yaklaşık 550 yıllık süren hâkimiyetin sonunda Osmanlı Devleti'nin genelde Balkan topraklarından özelde Makedonya'dan çekilmesi üzerine geride kalan Makedonya Türklerinin ana dili eğitimi almaları zorlaşmış ve hatta imkânsızlaşmıştır. Balkan Savaşları öncesi ve sonrası, Krallık Yugoslavya Makedonyası, Federal Cumhuriyet Makedonyası ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti dönemi olarak ayrılan zaman dilimlerinde Türkçe eğitim kimi zaman zorlaştırılmış kimi zaman da tamamen engellenmiştir. Makedonya Türklerine gerek siyasi gerek sosyal unsurlar sebebiyle uygulanan baskı ve zorlamalar sonucunda Türkçe eğitim gerilemiş, azalmış ve hatta durmuştur. Diğer Balkan ülkelerinde de yapıldığı gibi Makedonya'nın da Türkçe eğitim tarihi sürecinin incelenmesi ihtiyacı ile oluşturulan bu çalışmada Kuzey Makedonya ziyaret edilmiş ve Makedonya'da başlangıcından günümüze kadar gerçekleşen Türkçe eğitim ve öğretim araştırılmıştır. Türkçe eğitim ve öğretiminde kat edilen aşamalar ve bu süreçte karşılaşılan olumlu veya olumsuz her türlü durum da ele alınmıştır. Çalışma sırasında saha araştırması için Kuzey Makedonya ziyareti yapılmış; hem bölgeden hem de internet üzerinden elde edilen bilgiler, kaynaklar ve ilgili kişilerle yapılan görüşmeler çalışmaya eklenmiştir. Bu çalışmanın neticesinde söz konusu problemlerin neler olduğunu tespit etmek, tespit edilen sorunlara uygulanabilecek çözümleri belirlemek, bu sorun ve çözümlere akademik alanda dikkat çekmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The presence of Turkish cultural, social, and linguistic elements in the Balkans extends back several centuries. Historical records indicate that Turks established a significant presence in Macedonia during the Ottoman era, contributing to the region's cultural, social, and economic fabric. During Ottoman rule, Turkish communities in the region had access to education in their native language. However, following the disintegration of the Empire, Turkish education in Macedonia began to decline rapidly due to political transitions and systemic restrictions. After the Ottoman withdrawal—following nearly 550 years of rule—Turks remaining in Macedonia faced increasing difficulties in accessing mother-tongue education. Throughout various political periods, including the pre- and post-Balkan Wars, the Kingdom of Yugoslavia, the Socialist Federal Republic of Macedonia, and the Republic of North Macedonia, Turkish-language education was intermittently restricted or altogether banned. Political and social pressures led to the marginalization of Turkish education, resulting in its deterioration and, at times, complete suspension. This study was conducted in response to the academic need to examine the historical trajectory of Turkish-language education in Macedonia, as has been done in other Balkan countries. Fieldwork was carried out in North Macedonia, and data were collected through site visits, online resources, archival materials, and interviews with relevant individuals. The study investigates the development of Turkish education from its inception to the present, while analyzing both the advancements achieved and the obstacles encountered. The aim of this research is to identify key challenges faced in Turkishlanguage education, propose viable solutions, and draw scholarly attention to these issues in order to contribute to future academic discussions and policymaking.