Dramatik oyun terapisi ve müzik terapinin diş çekimi yapılacak çocuklarda görülen dental anksiyete üzerine etkisi
The effect of dramatic play therapy and music therapy on dental anxiety in children undergoing tooth extraction
- Tez No: 973205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA AYDINOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: AGU, Anksiyete, Davranış Yönlendirme, Müzik Terapisi, Oyun Terapisi, Anxiety, Behavior Management, Music Therapy, Play Therapy, Tell-Show-Do
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, oyun terapisi ve müzik terapisi uygulamalarının diş çekimi yapılacak çocuk hastaların dental anksiyete ve ağrı düzeyleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışmaya Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalına başvuran 6-8 yaş aralığındaki 126 hasta dahil edildi. Katılımcılar; kontrol (AGU), müzik terapisi ve oyun terapisi olmak üzere üç gruba (n=42) ayrıldı. Hastaların diş çekimi öncesinde ve sonrasında vital bulguları, Modifiye Çocuk Dental Anksiyete Skalası Yüzler Versiyonu (MCDASf) ve Görsel Yüz Skalası (FIS) değerleri; diş çekimi sonrasında Wong-Baker yüz ifadeleriyle ağrı skalası (WBS) değerleri kaydedildi. İstatistiksel analizlerde Pearson Ki-kare, One-Way ANOVA, Kruskal Wallis, Wilcoxon İşaretli Sıralar ve Eşleştirilmiş örneklem t testleri kullanıldı. Sonuçlar p<0,05 anlamlılık derecesi kabul edilerek değerlendirildi. Bulgular: Tüm gruplarda işlem öncesi ve sonrası ölçülen MCDASf ve FIS skorları arasında anlamlı bir fark bulundu (p<0,001; p<0,001). Kontrol grubuna kıyasla oyun terapisi ve müzik terapisi uygulanan gruplarda, dental anksiyete düzeylerinde anlamlı bir azalma gözlendi. Ayrıca müzik terapisi grubuna kıyasla oyun terapisi grubunun dental anksiyete değerlerinin daha düşük olduğu belirlendi. Fizyolojik parametreler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Ancak her üç grupta da işlem öncesine göre işlem sonrasında kaydedilen sistolik ve diyastolik kan basıncı ile nabız değerlerinin daha yüksek olduğu görüldü. WBS skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p<0,001); en düşük ağrı skorları oyun terapisi grubunda kaydedildi. Sonuç: Çalışmanın sınırları dahilinde, oyun terapisi ve müzik terapisi gibi yenilikçi davranış yönlendirme yöntemlerinin, çocuk hastalarda dental anksiyete ve ağrı algısını azaltmada etkili olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda çocuk odaklı yaklaşımların benimsenmesi, tedaviye uyumu artırarak klinik sürecin daha konforlu ve etkili ilerlemesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Dramatic Play Therapy and Music Therapy on Dental Anxiety in Children Undergoing Tooth Extraction Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of play therapy and music therapy on dental anxiety and pain levels in pediatric patients undergoing tooth extraction. Material and Method: This randomized controlled study included 126 patients aged 6–8 years who presented to the Department of Pediatric Dentistry at the Faculty of Dentistry, Recep Tayyip Erdoğan University, and had an indication for extraction of a maxillary molar tooth. Participants were randomly assigned into three equal groups (n=42): control group (Tell-Show-Do), music therapy group, and play therapy group. Vital signs, Modified Child Dental Anxiety Scale – faces version (MCDASf), and Facial Image Scale (FIS) scores were recorded before and after tooth extraction; Wong-Baker Faces Pain Rating Scale (WBS) scores were recorded after the procedure. Statistical analyses were performed using Pearson Chi-square Test, One-Way ANOVA, Kruskal-Wallis Test, Paired Sample t-Test, and Wilcoxon Signed-Rank Test. A significance level of p<0.05 was considered. Results: A significant difference was observed between pre- and post-treatment MCDASf and FIS scores in all groups (p<0.001; p<0.001). Compared to the control group, both the music therapy and play therapy groups showed a significant reduction in dental anxiety levels. Furthermore, dental anxiety scores were lower in the play therapy group than in the music therapy group. No statistically significant differences were found among groups in terms of physiological parameters. However, all three groups exhibited increases in systolic and diastolic blood pressure and pulse rate following the procedure. A significant difference was also observed in WBS scores among the groups (p<0.001), with the lowest pain scores recorded in the play therapy group. Conclusion: Within the limitations of this study, innovative behavior management techniques such as play therapy and music therapy were found to be effective in reducing dental anxiety and perceived pain in pediatric patients. The adoption of child-centered approaches may improve treatment compliance and contribute to a more comfortable and effective clinical process.