Meme kanserli hastalarda finansal toksisite (FACIT-COST) Ölçeği'nin Türkçe versiyonu ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Financial toxicity (FACIT-COST) Scale in patients with breast cancer: Turki̇sh version and examination of its psychometric properties
- Tez No: 973217
- Danışmanlar: DOÇ. DERYA ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, finansal toksisite, geçerlik, güvenilirlik, ölçek uyarlama, Breast cancer, financial toxicity, validity, reliability, scale adaptation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, meme kanserli kadınlarda finansal toksisite düzeylerini belirlemek için Finansal Toksisite (FACIT-COST) Ölçeği'nin Türkçe'ye çevrilmesi ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, İzmir il merkezinde bulunan bir üniversite hastanesinin Tıbbi Onkoloji Polikliniği ve Ayaktan Kemoterapi Ünitesi'nde tedavi alan ve takip edilen 131 meme kanseri tanılı kadınlar ile metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak; Tanıtıcı Bilgiler Formu ve Finansal Toksisite (FACIT-COST) Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Ölçeğin geçerlilik kapsamında; dil geçerliği sürecinde çeviri -geri çeviri yöntemi, kapsam geçerliği için uzman görüşü, yapı geçerliği için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri kullanılmıştır. Güvenirlik analizleri kapsamında ise iç tutarlılık katsayısı (Cronbach's alpha) ve madde-toplam korelasyonları hesaplanmıştır. Ölçeğin Cronbach Alfa katsayısı 0,92 olarak bulunmuştur. Elde edilen bulgular, ölçeğin Türkçe formunun özgün yapı ile tutarlı olduğunu ve faktör yapısının kabul edilebilir düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, Finansal Toksisite (FACIT-COST) Ölçeği'nin meme kanserli kadınlarda finansal toksisite düzeyinin belirlenmesinde kullanılabilecek psikometrik ölçütleri sağlayan geçerli ve güvenilir bir araç olarak değerlendirilmiştir. Bu ölçeğin klinik uygulamalarda ve hemşirelik araştırmalarında kullanılması, hastaların mali yüklerini daha sistematik biçimde izlemeye ve bu yükleri azaltmaya yönelik müdahale planlarının geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to translate the Financial Toxicity (FACIT-COST) Scale into Turkish and to examine its psychometric properties for assessing financial toxicity levels in patients with breast cancer. The methodological study was carried out with 131 women diagnosed with breast cancer, receiving treatment and follow-up at the Medical Oncology Outpatient Clinic and Ambulatory Chemotherapy Unit of a university hospital in the city center of İzmir. The data were collected using a Descriptive Information Form and the FACIT-COST Scale through face-to-face interviews conducted by the researcher. Within the scope of validity analysis, the translation–back translation method was used for language validity, expert opinion for content validity, and exploratory and confirmatory factor analyses for construct validity. Reliability was evaluated using internal consistency (Cronbach's alpha) and item-total correlations. The Cronbach's alpha coefficient of the scale was found to be 0.92. The findings indicated that the Turkish version of the scale was consistent with the original structure and that its factor structure was at an acceptable level. As a result, the FACIT-COST Scale is considered a valid and reliable tool that meets psychometric criteria for assessing financial toxicity in women with breast cancer. The use of this scale in clinical practice and nursing research may contribute to systematically monitoring patients' financial burdens and developing intervention plans aimed at reducing such burdens.