Distal Femur Kırıklarında Antegrad ve Retrograd İntramedüller Çivi Karşılaştırılması
Comparison of Antegrade and Retrograde Femoral Nailing in Distal Femur Fractures
- Tez No: 973244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞİŞMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Distal femur kırığı, antegrad çivi, retrograd çivi, Distal femur fracture, antegrad nail, retrograd nail
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
DİSTAL FEMUR KIRIKLARINDA ANTEGRAD VE RETROGRAD FEMUR ÇİVİ KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Distal femur fraktürlerinde plak veya intramedüller çivileme yöntemleri ile tespit seçenekleri bulunmaktadır. İntramedüller çivi (İMÇ) yöntemleri antegrad ve retrograd olarak ikiye ayrılmakta olup bu yöntemlerin birbirine üstünlüğü tartışma konusudur. Çalışmanın amacı kliniğimizde her iki yöntemle yapılan olguları operasyon esnası ve postoperatif klinik bulguları ile birlikte karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Adnan Menderes Üniversitesi Ortopedi Kliniği'nde distal femur fraktürü nedeni ile 2017 ve 2024 yılları arasında antegrad ve retrograd iMÇ yapılan yaşı 18 ve üzeri, takip süresi bir yılın üzerinde olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Tıbbi kayıtlara ulaşılamayan (n:16), bir yıldan kısa süreli takipli hastalar (n:25), aynı ekstremitede birden fazla kırığı olan hastalar (n:48), romatolojik hastalığı olan hastalar (n:11), çivi dışında başka implant kullanılarak opere edilenler çalışmaya dahil edilmedi. Olguların yaş, cinsiyet, taraf, açık kırık varlığı, kırık tipi, ameliyata kadar geçen süre, kaynama zamanı, operasyon süresi, kanama miktarı, Harris Hip Score (HHS), Knee Society Score (KSS), komplikasyonlar kaydedilmiştir. Tanımlanan değiĢkenler her iki yöntem için birbiriyle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam 74 hasta içerisinde Antegrad femur çivi (AFÇ) grubu 38 hastadan (29 erkek, 9 kadın) , retrograd femur çivi (RFÇ) grubu 36 hastadan (26 erkek, 10 kadın) oluşmaktadır. Yaş ortalaması sırası ile AFÇ grubunda 43.34, RFÇ grubunda 45.69 olarak bulunmuĢ olup aralarında anlamlı farklılık yoktur (p: 0.423). AFÇ grubunda 23 adet 33A2, 15 adet 33A3 tipi kırık bulunurken, RFÇ grubunda 24 adet 33A2, 12 adet 33A3 tipi kırık bulunmaktadır. AFÇ grubunda beş adet açık kırık bulunurken RFÇ grubunda sekiz adet açık kırık bulunmaktadır. Gruplar arasında erkek-kadın, sağ-sol, kırık tipi, açık-kapalı kırık bakımından anlamlı fark tespit edilmemiştir. (sırasıyla p: 0.687 p: 0.790 p: 0.759 p:0.306 ). Operasyon süresi AFÇ ve RFÇ gruplarında sırası ile 110.13 dakika (dk) ve 114.03 dk olup anlamlı fark saptanmamıştır (p:0.055). Ameliyat için beklenen preoperatif süre yine sırası ile 5.94 gün ve 6.55 gün olup aralarında anlamlı fark saptanmamıştır (p:0.983). Kanama miktarı AFÇ ve RFÇ gruplarında sırası ile ortalama 128.55 mililitre(mL) ve 114.03 mililitre(mL) olarak görülmüştür. AFÇ grubunda kanama miktarının anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0.01). Klinik skorlar değerlendirildiğinde AFÇ ve RFÇ gruplarında sırası ile HHS; 80.84 puan ve 82.63 puan, KSS; 92.92 ve 87.92 puan olarak değerlendirildi (p:0.189). HHS puanları arasında anlamlı fark saptanmaz iken KSS puanları AFÇ grubunda anlamlı olarak yüksekti (p<0.001). Komplikasyonlar karşılaştırıldığında AFÇ ve RFÇ gruplarında sırası ile dört ve beş hastada komplikasyon görülmüş olup anlamlı bir farklılık izlenmemiştir (p:0658). Komplikasyonlar ayrı ayrı incelendiğinde AFÇ grubunda dört hastada nonunion gözlenmiĢtir. RFÇ grubunda ise iki hastada nonunion, bir hastada kısalık, bir hastada malunion, bir hastada implant başarısızlığına bağlı failure görülmüştür. Antegrad ve retrograd çivileme yöntemleri birbiri ile karşılaştırıldığında kaynama zamanı, operasyon süresi, Harris Hip Score, komplikasyon oranlarında anlamlı istatistiksel fark saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda kanama miktarının az olması RFÇ lehine iken, KSS puanının yüksek olması AFÇ lehinedir. Diğer değişkenlere bakıldığında aralarında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Bu nedenle ameliyat planlanırken cerrahi teknik seçiminin, hastanın ek özelliklerine ve eşlik eden patolojilere göre yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In distal femur fractures, fixation can be achieved using either plating or intramedullary nailing techniques. Intramedullary nailing can be performed via antegrade or retrograde techniques, and the superiority of one method over the other remains controversial. This study aims to compare both techniques applied in our clinic by evaluating intraoperative and postoperative clinical outcomes. Materials and Methods: Patients aged 18 years or older who underwent antegrade or retrograde intramedullary nailing for distal femur fractures between 2017 and 2024 at Adnan Menderes University, Department of Orthopedics, and had a minimum follow-up period of one year were included. Patients with inaccessible medical data (n=16), a follow-up shorter than one year (n=25), multiple fractures in the same extremity (n=48), history of rheumatologic disease (n=11), or who were treated using implants other than intramedullary nails were excluded. Demographic and clinical variables including age, sex, laterality, presence of open fracture, fracture classification, time to surgery, time to union, duration of operation, intraoperative blood loss, Harris Hip Score (HHS), Knee Society Score (KSS) and postoperative complications were recorded and compared between the two treatment groups. Results: Of the 74 patients included, 38 underwent antegrade nailing (AFN) (29 males, 9 females) and 36 underwent retrograde nailing (RFN) (26 males, 10 females). Mean age was 43.34 years in the AFN group and 45.69 years in the RFN group with no statistically significant difference (p=0.423). The AFN group included 23 type 33A2 and 15 type 33A3 fractures, while the RFN group included 24 type 33A2 and 12 type 33A3 fractures. There were five open fractures in the AFN group and eight in the RFN group. No significant differences were found between the groups in terms of sex, laterality, fracture type, or open/closed fracture status (p=0.687, p=0.790, p=0.759, and p=0.306, respectively). Mean operative time was 110.13 minutes in the AFN group and 114.03 minutes in the RFN xi group, with no significant difference detected (p=0.055). Mean preoperative waiting time was 5.94 days and 6.55 days, respectively (p=0.983). Mean intraoperative blood loss was 128.55 mL in the AFN group and 114.03 mL in the RFN group, and was significantly higher in the AFN cohort (p<0.01). Clinical outcome scores revealed mean HHS values of 80.84 in the AFN group and 82.63 in the RFN group, and mean KSS values of 92.92 and 87.92, respectively (p=0.189). While no significant difference was observed in HHS, the AFN group had significantly higher KSS scores (p<0.001). Complications were recorded in four patients in the AFN group and five patients in the RFN group, with no statistically significant difference (p=0.658). Nonunion was observed in four AFN patients, whereas in the RFN group nonunion occurred in two patients, limb-length discrepancy in one patient, malunion in one patient, and implant-related failure in one patient. No statistically significant differences were found between antegrade and retrograde techniques in terms of time to union, operative duration, HHS scores, complication rates, or reoperation rates. Conclusion: Although retrograde nailing showed an advantage with respect to reduced intraoperative blood loss, antegrade nailing demonstrated superior KSS values. As no significant differences were detected in other clinical parameters, we conclude that the choice of surgical technique should be individualized based on patient-specific characteristics and comorbid conditions.