Çocuklara yönelik gıda ürünleri ambalajının tutum ve plansız satın alma niyeti üzerine etkisi
The effect of child-targeted food packaging on attitudes and impulsive buying intentions
  1. Tez No: 973246
  2. Yazar: SEVDE KAYGISIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE AYBEN ÇELİK, DOÇ. DR. ENİS YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ambalaj tasarım, Deneysel analiz, Gıda ürünleri, Plansız satın alma, Tüketici davranışı, Tüketici tutumları, Packaging design, Experimental analysis, Food products, Impulse buying, Consumer behavior, Consumer attitudes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocuklara yönelik gıda ürünlerinin ambalaj ön yüzünde yer alan sağlık ve içerik iddialarının, ebeveynlerin plansız satın alma niyeti ve ürüne yönelik tutumları üzerindeki etkisini deneysel yöntemle incelemeyi amaçlamıştır. Nicel ve denekler arası deneysel bir tasarıma sahip olan çalışma, okul öncesi dönemde (0-6 yaş) çocuğu olan ebeveynlerle gerçekleştirilen iki ayrı çevrimiçi anket sonucunda, toplam 209 katılımcı ile yürütülmüştür. Bulgular, ambalajdaki sağlık iddialarının ebeveynlerin ürüne yönelik tutumunu anlamlı şekilde etkilediğini, ancak plansız satın alma niyeti üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yaratmadığını göstermektedir. İçerik iddialarının ise ürün tutumunu güçlendirdiği, aynı zamanda satın alma niyetinde de olumlu bir etki yarattığı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, ambalajdaki mesajların türüne bağlı olarak tüketici algı ve davranışlarının farklılaştığını ortaya koymaktadır. Bu araştırma, bulgularıyla mevcut tüketici davranışı literatürüne önemli katkılar sağlamaktadır. Özellikle, ürün tutumu ile davranış niyeti arasındaki karmaşık ilişkiye odaklanarak, literatürdeki“tutum-davranış boşluğu”fenomenini desteklemektedir. Uygulamaya yönelik olarak, firmaların pazarlama stratejilerinde yalnızca ambalaj üzerindeki sağlık ve içerik iddialarına güvenmek yerine, marka itibarı ve diğer pazarlama karması unsurlarını entegre etmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Bu durum, pazarlamacıların mesaj türlerini ve hedef kitle özelliklerini dikkate alarak daha bütüncül ve etkili stratejiler geliştirmesi gerektiğine işaret etmektedir. Sonuçlar, ambalaj iletişiminin tüketici algılarını şekillendirmedeki rolünü derinlemesine analiz ederek, pazarlama alanına teorik ve pratik açıdan önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of health and content claims on the front of food packaging for children on parents' unplanned purchase intentions and attitudes toward the product using experimental methods. The study, employing a quantitative, between-subjects experimental design, was conducted with a total of 209 participants through two separate online surveys among parents of preschool children (ages 0–6). The findings show that health claims on packaging significantly positively influence parents' attitudes toward the product, but do not create a statistically significant difference in their unplanned purchase intentions. It was found that content claims strengthened product attitudes and also had a positive effect on purchase intention. The results reveal that consumer perceptions and behaviors vary depending on the type of message on the packaging. This research contributes significantly to the existing consumer behavior literature with its findings. In particular, by focusing on the complex relationship between product attitude and behavioral intention, it supports the“attitude-behavior gap”phenomenon in the literature. In terms of application, it emphasizes that companies should integrate brand reputation and other marketing mix elements into their marketing strategies rather than relying solely on health and content claims on packaging. This indicates that marketers need to develop more comprehensive and effective strategies by considering message types and target audience characteristics. The results provide important theoretical and practical insights into the field of marketing by deeply analyzing the role of packaging communication in shaping consumer perceptions.