Günışığı aydınlık düzeyinin belirlenmesinde kullanılabilecek pratik yöntem önerisi-eğitim yapıları denemeleri
A practical method proposal for determining daylight illuminance levels: Case studies in educational buildings
  1. Tez No: 973263
  2. Yazar: VİLDAN ÖZKANTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇAĞLAR BAYDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yapıları, Görsel konfor, Günışığı ile Aydınlatma, Mobil cihazlar ile ölçüm, HDR ile ölçüm yöntemi, Çevresel sürdürülebilirlik, Educational buildings, Visual comfort, Daylighting, Measurement with mobile devices, Measurement method with HDR, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Eğitim yapılarında günışığının etkin kullanımı ve görsel konfor koşullarının sağlanması, sürdürülebilirlik hedefleriyle birlikte ele alınmaktadır. Türkiye'deki eğitim yapılarının büyük çoğunluğu tip proje mantığıyla inşa edilmekte olup, farklı iklim bölgeleri ve kullanıcı gereksinimlerini karşılamada sınırlılıklar göstermektedir. Bu durum, özellikle dersliklerde günışığı kullanımının optimizasyonu ve yapma aydınlatmaya duyulan gereksinimin azaltılması açısından iyileştirme/güçlendirme çalışmalarını gerekli kılmaktadır. Çalışmada öncelikle ışığın kuramsal temelleri, ulusal ve uluslararası standartlar (EN 12464-1, EN 12464-2, EN 17037, IESNA vb.) ve kılavuzlar incelenmiş; ardından aydınlık düzeyinin hızlı ve pratik biçimde değerlendirilebilmesi için farklı yöntemler karşılaştırılmıştır. Yerinde kalibre edilmiş lüksmetre ölçümleri referans alınarak HDR tabanlı görüntüleme ve mobil cihaz sensörleri denenmiş, elde edilen bulgular simülasyon verileriyle birlikte analiz edilmiştir. Kullanıcı anketleriyle ölçüm sonuçları ilişkilendirilmiş ve görsel konfor algısı değerlendirilmiştir. Bulgular, mobil cihazların düşük/orta aydınlık düzeyi koşullarında kullanılabileceğini, HDR yönteminin doğru kalibrasyon koşullarında aydınlık dağılımının belirlenmesine katkı sunabileceğini ortaya koymuştur. Çalışmada ayrıca ölçüm verilerinin mekân sistemi (MEK-SİS) entegrasyonu ile eğitim yapıları gibi diğer kamu yapılarında günışığı performansının sürekli ve kullanıcı odaklı izlenmesi için uygulanabilir bir model olduğu ortaya konmuştur. Sonuç olarak; bu tez Türkiye'deki eğitim yapılarında günışığı aydınlık düzeyinin ölçülmesine yönelik hızlı, pratik ve erişilebilir değerlendirme yöntemlerini test ederek günışığı performansına yönelik öneriler geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The effective use of daylight and providing visual comfort in educational buildings are explored concerning sustainability goals. Many academic buildings in Turkey are designed using a standardized project approach, which has limitations in addressing the varied needs of different climate zones and user groups. This situation calls for improvement efforts, particularly optimizing classroom daylight and minimizing reliance on artificial lighting. The study first investigates light's theoretical foundations, national and international standards (such as EN 12464-1, EN 12464-2, EN 17037, and IESNA), and guidelines. It then compares various methods for swiftly and practically assessing illuminance levels. HDR-based imaging and mobile device sensors were tested against on-site calibrated luxmeter measurements as a reference, and the results were analyzed alongside simulation data. Measurement outcomes were correlated with user surveys to evaluate visual comfort perception. The findings indicate that mobile devices are effective in low to medium light conditions, and the HDR method can aid in determining light distribution when properly calibrated. Furthermore, the study illustrated that integrating measurement data with the space system (MEK-SİS) is a viable model for ongoing, userfocused monitoring of daylight performance in other public buildings, including educational facilities. In conclusion, this thesis assesses rapid, practical, and accessible methods for measuring daylight illuminance levels in educational buildings in Turkey and offers recommendations for enhancing daylight performance.