Avrupa'daki Türklerde dini kimlik ve ayrımcılık algısı: İsviçre ve Fransa örneği
Religious identity and perceived discrimination among Turks in Europe: A comparative study of Switzerland and France
  1. Tez No: 973278
  2. Yazar: ABDULLAH TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ULU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Psychology of religion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İsviçre ve Fransa'da yaşayan Türk vatandaşlarının dini kimlik ve ayrımcılık algıları arasındaki ilişkiyi konu edinmektedir. İki ülkede yaşayan Türk-Müslüman göçmenlerin algıları kıyaslanmaktadır. Alanda veri toplamak amacıyla, bir yıl süre ile TÜBİTAK desteğiyle İsviçre ve Fransa'da araştırma ve katılımlı gözlem faaliyetlerinde bulunulmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ve fenomenolojik araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu belirlenirken amaçlı örneklem yöntemleri kullanılmıştır. Bu bağlamda seçilen kişilerle 06/2023 - 05/2024 tarihleri arasında mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda farklı sosyal tabakalardan 30'u Fransa (17 erkek 13 kadın), 25'i İsviçre (17 erkek 8 kadın), olmak üzere 55 kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ulaşılan veriler MAXQDA 24 paket programı ile kodlanmış ve betimsel analiz yapılmıştır. Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, katılımcılarda dini kimliğe bağlı yoğun bir ayrımcılık algısı görülmektedir. Söz konusu algı ve deneyimlere göre ayrımcılık, katılımcıların gündelik hayatlarının bir parçası haline gelmiştir. Bu durumun nedenlerine bakıldığında din, medya, siyaset, temsil problemleri gibi hususlar öne çıkmaktadır. Yine bu deneyimlerin kendilerinin genel anlamda dine bağlılıklarını artırmakla birlikte dinle bağlarını zayıflatabildiği de anlaşılmaktadır. Buna bağlı olarak da dini-milli kimliklerinin öne çıktığı ve ayrımcılığın bulundukları ülkeye olan bağlarına zarar verdiği görülmektedir. Bulundukları toplumda istenmedikleri yönündeki algı ve deneyimleri geleceğe ilişkin karamsar bir perspektif geliştirmelerine neden olmakta ve bu durum psikolojik iyilik hallerine olumsuz etkide bulunmaktadır. Allport'un sınıflandırması açısından, katılımcılar çoğunlukla ayrımcılık düzeyindedir ve Fransa'da daha yoğun bir ayrımcılık tecrübesi deneyimlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between religious identity and perceptions of discrimination among Turkish citizens residing in Switzerland and France. The perceptions of Turkish-Muslim migrants in the two countries are compared. To collect field data, research and participant observation were conducted in Switzerland and France over one year with support from TÜBİTAK. A qualitative methodology employing a phenomenological research design was used. Purposive sampling techniques were applied when selecting the study sample. Interviews with the selected participants were carried out between June 2023 and May 2024. In total, 55 individuals from diverse social strata were interviewed: 30 in France (17 men and 13 women) and 25 in Switzerland (17 men and 8 women). The data obtained were coded using the MAXQDA 24 software package and subjected to descriptive analysis. When the findings are evaluated overall, they reveal that participants perceive religion-based discrimination as a pervasive feature of their daily lives. Underlying causes are primarily linked to religion, media discourses, political dynamics, and issues of representation. These experiences tend to reinforce overall religiosity, yet they may also weaken individual ties to religion, leading to the prominence of a religious-national identity and diminishing attachment to the host country. Moreover, perceptions of being unwelcome generate a pessimistic outlook on the future and negatively affect psychological well-being. Within Allport's typology, participants are positioned mainly at the level of discrimination, with reports indicating that experiences of discrimination are more intense in France.