Beden eğitimi ve spor dersinde eğitsel oyunların; öğrencilerin yaşam kalitesi, öz düzenleme becerisi ve derse karşı tutumları üzerine etkisi
The impact of educational games in physical education and sports classes on students' quality of life, self-regulation skills, and attitudes towards the class
  1. Tez No: 973277
  2. Yazar: MUSTAFA OKANDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor dersi, Eğitsel oyunlar, Öğrenci tutumu, Physical education and sports lesson, Educational games, Student attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Eğitsel oyunlar, öğrencilerin yalnızca fiziksel gelişimlerine değil, aynı zamanda bilişsel ve sosyal becerilerinin gelişimine de önemli katkılar sağlamaktadır. Bu araştırmada, beden eğitimi ve spor derslerinde kullanılan eğitsel oyunların, ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin yaşam kaliteleri, öz düzenleme becerileri, derse yönelik tutumları incelenmiştir. Çalışma, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desenle yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, Kayseri ili Kocasinan ilçesinde bulunan Boztepe Şehit Furkan Hamamcı Ortaokulu'nda öğrenim gören 5. sınıf düzeyindeki 40 öğrenci (20 deney, 20 kontrol grubu) yer almıştır. Deney grubundaki öğrencilere sekiz hafta boyunca beden eğitimi ve spor derslerinde eğitsel oyun temelli etkinlikler uygulanmış, kontrol grubunda ise oyun temelli olmayan beden eğitimi ve spor dersleri sürdürülmüştür. Veriler, Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği, İlköğretim Beden Eğitimi ve Spor Dersi Tutum Ölçeği ve Algılanan Öz Düzenleme Ölçeği ile toplanmıştır. Analizler SPSS 22 programında karma model ANOVA yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bulgulara göre, yaşam kalitesi değişkeninde grup × test etkileşimi anlamlı bulunmuş, deney grubunda yaşam kalitesi puanları artarken, kontrol grubunda düşüş gözlenmiştir (p < .05). Öz düzenleme becerileri açısından ön test-sontest etkisi anlamlıdır; ancak grup ve etkileşim etkileri anlamlı bulunmamıştır. Bu sonuç, uygulamanın öz düzenleme üzerinde genel bir etkisi olduğunu göstermektedir. Beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumlarda ise grup, test ve etkileşim etkilerinin hiçbiri anlamlı bulunmamıştır Sonuç olarak, eğitsel oyun temelli öğretim, öğrencilerin yaşam kalitesini artırmada etkili olmuş; öz düzenleme becerileri üzerinde kısmi, tutumlar üzerinde ise bir etki göstermemiştir. Bu bağlamda, beden eğitimi ve spor derslerinde eğitsel oyun temelli uygulamalar yaşam kalitesi ve öz düzenleme üzerine olumlu etkiler oluşturduğu için beden eğitimi ve spor öğretmenlerine önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Educational games contribute not only to students' physical development but also to their cognitive and social skills. This study investigated the effects of educational games used in physical education and sports classes on the quality of life, self-regulation skills, and attitudes toward the course of 5th grade middle school students. The study was conducted using a pretest-posttest control group experimental design. The sample consisted of 40 fifth-grade students (20 experimental, 20 control) enrolled at Boztepe Şehit Furkan Hamamcı Middle School in the Kocasinan district of Kayseri. For eight weeks, the experimental group participated in game-based activities during physical education and sports classes, while the control group continued with non-game-based physical education and sports classes. Data were collected using the Pediatric Quality of Life Inventory, the Elementary School Physical Education Attitude Scale, and the Perceived Self-Regulation Scale. Analyses were performed with mixed model ANOVA in SPSS 22. Findings revealed a significant group × test interaction for quality of life; quality of life scores increased in the experimental group, whereas a decrease was observed in the control group (p < .05). For self-regulation skills, the pretest-posttest effect was significant, but neither group nor interaction effects were significant. This indicates that the intervention had a general impact on self-regulation. Regarding attitudes toward physical education and sports, no significant effects were found for group, test, or interaction. In conclusion, game-based instruction in physical education and sports was effective in enhancing students' quality of life, had partial effects on self-regulation, and did not influence attitudes toward the course. Therefore, it is recommended that physical education and sports teachers incorporate educational game-based practices, as they promote positive outcomes in quality of life and self-regulation.