Bahâîlikte vahiy algısı
The concept of revelation in the Bahá'í faith
  1. Tez No: 973296
  2. Yazar: FARUK ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bahailik, Kelam, Mehdi, Vahiy, Bahaizm, Islamic theology, Mehdi, Revelation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Allah, peygamberlerini ilahî vahiy ile görevlendirmiş; onlar da bu vahyi herhangi bir eksiklik veya tahrif olmaksızın muhataplarına hakkıyla tebliğ etmişlerdir. Ancak tarihsel süreç içerisinde vahiy olgusuna dair farklı anlayışlar oluşmuştur. İslam inancına göre vahiy, ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Âdem ile başlamış, son peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.) ile son bulmuştur. Bu çerçevede İslam dini,“son din”kabul edilmekte; Hz. Muhammed (s.a.s.) ise“son peygamber”olarak nitelendirilmektedir. Bununla birlikte, İslam sonrası dönemde ortaya çıkan bazı modern dinî hareketlerin vahiy anlayışlarının, İslam'ın klasik kelamî yaklaşımıyla örtüşmediği görülmektedir. Bu hareketlerden biri olan ve 19. yüzyılda İran'da ortaya çıkan Bahâîlik, vahiy konusunda İslam'dan farklı bir anlayış geliştirmiştir. Bahâîlik inancına göre vahiy, Hz. Âdem'den itibaren kesintisiz bir şekilde devam eden ve Hz. Muhammed ile sona ermeyen bir süreçtir. Bu anlayışa göre vahiy,“Bahâullah”unvanıyla tanınan Mîrzâ Hüseyin Ali Nûrî (ö. 1309/1892) aracılığıyla devam ettirilmiş ve yeni bir dinî dönem başlatılmıştır. Bu yaklaşım, İslam kelâmında benimsenen vahiy ve nübüvvet anlayışlarıyla doğrudan çelişmektedir. Bu tezde, Bahâîlik inancında vahiy anlayışı tasvirî bir yöntemle ele alınacak ve söz konusu anlayış, İslam kelâmı bağlamında; özellikle ulûhiyet, nübüvvet ve ahiret inançları açısından değerlendirilecektir. Ayrıca İslam kelâmındaki bazı ekollerin (Mu'tezile, Mâtürîdîyye ve Eş'arîyye) vahiy tasavvurlarına da yer verilerek, Bahâîlikteki farklılıkların daha belirgin hâle getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede Bahâîlik inancının, İslam kelâmı çerçevesi açısından nerede konumlandığı ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
God has appointed His prophets with divine revelation, and they, without any deficiency or distortion, have conveyed this revelation to their recipients in full. However, throughout history, different interpretations of the concept of revelation have emerged. According to Islamic belief, revelation began with the first human and the first prophet, Adam, and ended with the last prophet, Muhammad (peace be upon him). Within this framework, Islam is considered the“final religion,”and Prophet Muhammad (peace be upon him) is regarded as the“last prophet.”However, some modern religious movements that appeared after Islam have a view of revelation that does not match the traditional Islamic understanding. One of these movements is the Bahá'í Faith, which began in 19th-century Iran. The Bahá'í belief is that revelation is a continuous process that started with Adam and did not end with Muhammad. According to this belief, revelation continued through Mírzá Ḥusayn-'Alí Núrí (d. 1309/1892), known as Bahá'u'lláh, and a new religious era began. This idea clearly goes against the Islamic view of revelation and prophethood. This study undertakes a descriptive examination of the Bahā'ī conception of revelation and evaluates it within the framework of Islamic theology, with particular reference to the doctrines of divinity, prophethood, and the afterlife. Additionally, the thesis will include discussions on the views of certain theological schools in Islam (Mutazila, Maturidi, and Ashari) concerning revelation, in order to highlight the differences more clearly. This will ultimately show where the Bahá'í belief system is positioned within the framework of Islamic theology.