Ağız solunumu gözlenen çocukların tükürüklerinde oksidan ve antioksidan statünün belirlenmesi
Determination of oxidant and antioxidant status in the saliva of mouth-breathing children
  1. Tez No: 973342
  2. Yazar: ELİF ALTINDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCE ESENTÜRK, DOÇ. DR. ZAHİDE ESRA DURAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokimya, Çocuk diş hekimliği, Biochemistry, Pediatric dentistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Süperoksit dismutaz (SOD), Katalaz (CAT) ve Malondialdehit (MDA), tükürükte ölçülebilen biyokimyasal belirteçler olup; oral ve sistemik oksidatif dengeyi değerlendirmede önemli göstergeler olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, ağız solunumu yapan çocukların tükürüklerindeki oksidatif stres göstergelerini değerlendirmektir. Bu doğrultuda lipid peroksidasyonu ürünü olan Malondialdehit ile temel antioksidan enzimler olan Süperoksit Dismutaz ve Katalaz düzeyleri tükürükte karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışma İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Kliniği'ne başvuran, 6-12 yaş aralığında, koopere ve herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan çocuklar üzerinde yapılmıştır. Kliniğe çalışmadan bağımsız nedenlerle başvuru yapan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan hastalara, klinik muayene ve solunum değerlendirme testleri uygulanarak, ağız veya burun solunumu yapan hasta grupları oluşturulmuştur. Ardından tükürük numunelerinin alınması için hastalara ikinci bir randevu verilmiştir. Bu ziyarette, her katılımcıdan sabah saatlerinde pasif yöntem kullanılarak 3 mL uyarılmamış tam tükürük örneği toplanmış ve −20 °C'de saklanmıştır. Soğuk zincir ile laboratuvara iletilen numuneler +4 derece buzdolabında çözdürülerek deney aşamasına geçilmiştir. Bu çalışmada, antioksidan savunma enzimleri olarak SOD, CAT ve oksidatif stres belirteci olarak MDA düzeyleri, NBT ve TBARS esaslı spektrofotometrik yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Ağız solunumu yapan çocukların tükürüklerinde MDA düzeylerinin burun solunumu yapanlara kıyasla belirgin şekilde yüksek olduğunu tespit edilmiştir. Buna karşılık ağız solunumu grubunda SOD ve CAT aktivitelerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu belirlenmiştir. Yapılan regresyon analizleri, solunum paterninin oksidatif stres parametreleri üzerinde yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak anlamlı bir belirleyici faktör olduğu göstermektedir. Bu çalışma, çocuklarda ağız solunumunun, yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak tükürükte artmış oksidatif stres ve azalmış antioksidan aktivite ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Superoxide dismutase (SOD), Catalase (CAT), and Malondialdehyde (MDA) are biochemical markers that can be measured in saliva and are considered important indicators for assessing oral and systemic oxidative balance. This study aimed to enroll children aged 6–12 years who exhibited mouth breathing and presented to the Clinic of the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Istanbul Health and Technology University. The objective was to evaluate salivary oxidative stress indicators in children with mouth breathing. Accordingly, salivary levels of malondialdehyde, a lipid peroxidation product, together with the activities of key antioxidant enzymes superoxide dismutase and catalase were assessed. The study was conducted on cooperative children aged 6–12 years without systemic disease who presented to the clinic. Patients who presented to the clinic for reasons unrelated to the study but met the inclusion criteria were subjected to clinical examination and respiratory assessment tests, after which they were categorized into mouth-breathing or nasal-breathing groups. Participants were then given a second appointment for saliva collection. At this visit, 3 mL of unstimulated whole saliva was collected from each participant in the morning using the passive method and stored at −20 °C.Upon arrival, the samples were thawed at +4 °C and processed for analysis. In this study, SOD activity and MDA levels were analyzed using NBT- and TBARS-based spectrophotometric assays, respectively and CAT activity was determined by a spectrophotometric method. The findings showed that salivary MDA levels were significantly higher in children with mouth breathing than in those with nasal breathing. Conversely, SOD and CAT activities were significantly lower in the mouth-breathing group than in the control group. This study revealed that mouth breathing in children is associated with increased oxidative stress and decreased antioxidant activity in saliva, independent of age and sex.