Epilepsili çocuklarda bilişsel fonksiyonlara solunumsal kas performansının etkisi: Glimfatik sistem aktivasyonu ve nöropeptidler ile izlemi
The effect of respiratory muscle performance on cognitive function in children with epilepsy: Activation of the glymphatic system and its monitoring with neuropeptides
  1. Tez No: 941148
  2. Yazar: MİRAY BAŞER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN GÖKÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Biliş, Epilepsi, Glimfatik Sistem, Solunum Egzersizleri, Cognition, Epilepsy, Glymphatic System, Breathing Exercises
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Epilepsi tanısı almış çocuklarda inspiratuar kas eğitiminin (İKE); bilişsel fonksiyon, nöron spesifik enolaz (NSE), nöropeptid Y (NPY) ve sinir büyüme faktörü (NGF) düzeyleri ile glimfatik sistem üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nin Pediatrik Nöroloji Anabilim Dalı'nda, epilepsi tanısı ile takip edilen 8-17 yaş aralığındaki 20 hasta ile yürütüldü. Katılımcılar, eğitim ve kontrol olmak üzere iki gruba ayrıldı. Katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi. Solunum kas kuvveti, ağız basıncı ölçüm cihazı (mikro-RPM) ile; solunum fonksiyon testi (SFT), taşınabilir spirometre (Cosmed Pony FX, İtalya) ile; bilişsel fonksiyonlar ise Sayı Dizisi Öğrenme Testi (SDÖT) ile değerlendirildi. NPY, NGF ve NSE düzeyleri, enzim bağlı immünosorbent testi (ELISA) ile incelendi. Glimfatik sistem aktivitesi, perivasküler boşluk boyunca difüzyon tensör görüntüleme analizi (DTG-ALPS) indeksi kullanılarak değerlendirildi. Eğitim grubu, farmakolojik tedaviye ek olarak 8 hafta boyunca, haftada 7 gün, maksimal inspiratuar basınç (MIP) değerlerinin %30'unda Threshold IMT cihazı ile inspiratuar kas eğitimi aldı. Kontrol grubu ise yalnızca farmakolojik tedavi ile takip edildi. Gruplar, tedavi öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kez değerlendirildi. Bulgular: Eğitim grubunun yaş ortalaması 10,50±2,67 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 9,60±2,63 yıl olarak belirlendi. Eğitim grubunun %50'si kız, %50'si erkek, kontrol grubunun ise %40'ı kız, %60'ı erkekti. Grup içi analizlerde, tedavi öncesi ve sonrası ortalama solunum kas kuvveti değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi (p0.05). Buna rağmen, eğitim grubunun tedavi sonrası ortalama solunum kas kuvveti değerleri kontrol grubununkinden daha yüksekti. Gruplar arası karşılaştırmalarda, tedavi sonrası SFT alt parametrelerinden FVC%, FEV1% ve FEV1/FVC% değerlerinde ve biyokimyasal analizde yer alan NPY değerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05). Sonuç: İnspiratuar kas eğitiminin, bilişsel fonksiyonlar ve glimfatik sistem aktivasyonu üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterildi. Fizyoterapi yöntemleri ile farmakolojik tedavinin entegrasyonu ise, nöbetlerin yol açtığı bilişsel bozukluklar ve solunum problemlerinin iyileştirilmesinde olumlu sonuçlar verdi. Bu multidisipliner yaklaşım, epilepsi hastalığının yönetimi açısından etkili bir stratejidir. Fizyoterapi ve farmakolojik tedavilerin entegrasyonu, epilepsiye bağlı bilişsel bozuklukların iyileştirilmesine yönelik yeni bir tedavi perspektifi sunmaktadır. Aynı zamanda, solunum fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve glimfatik sistemin aktive edilmesi, tedavi sürecine dahil edilerek epilepsi hastalarının yaşam kalitesini artırma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effect of inspiratory muscle training (IMT) on cognitive function, neuron-specific enolase (NSE), neuropeptide Y (NPY), nerve growth factor (NGF) levels, and the glymphatic system in children diagnosed with epilepsy. Method: The study was conducted with 20 patients aged between 8-17 years who were followed up with a diagnosis of epilepsy at the Department of Paediatric Neurology, Ege University Medical Faculty Children's Hospital. Participants were divided into experimental and control groups. Demographic information of the participants was recorded. Respiratory muscle strength was assessed using a mouth pressure measurement device (micro-RPM), pulmonary function was evaluated with a portable spirometer (Cosmed Pony FX, Italy), and cognitive functions were measured using the Serial Digit Learning Test (SDLT). NPY, NGF, and NSE levels were analyzed using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Glymphatic system activity was assessed using the diffusion tensor imaging analysis of the perivascular space (DTI-ALPS) index. The experimental group received inspiratory muscle training with the Threshold IMT device at 30% of maximal inspiratory pressure (MIP) for 8 weeks, 7 days a week, in addition to pharmacological treatment. The control group was followed with pharmacological treatment alone. Both groups were assessed twice: before and after the intervention. Results: The mean age of the experimental group was 10.50±2.67 years, while the mean age of the control group was 9.60±2.63 years. The experimental group consisted of 50% girls and 50% boys, whereas the control group consisted of 40% girls and 60% boys. In within-group analyses, a statistically significant increase was observed in the mean respiratory muscle strength values before and after treatment (p0.05). Nevertheless, the post-treatment mean respiratory muscle strength values of the experimental group were higher than those of the control group. In between-group comparisons, a statistically significant difference was found in the post-treatment PFT sub-parameters FVC%, FEV1%, and FEV1/FVC% values, as well as in the NPY value from the biochemical analysis (p0.05). Conclusion: Inspiratory muscle training has been shown to have positive effects on cognitive functions and glymphatic system activation. The integration of physiotherapy methods with pharmacological treatment yielded positive results in improving cognitive impairments and respiratory problems caused by seizures. This multidisciplinary approach is an effective strategy in the management of epilepsy. The integration of physiotherapy and pharmacological treatments provides a new treatment perspective for improving cognitive impairments related to epilepsy. Additionally, the improvement of respiratory functions and activation of the glymphatic system, when incorporated into the treatment process, has the potential to enhance the quality of life of epilepsy patients.