Cam tozu ve cam elyaf katkılarının çimento esaslı harçların mekanik ve fiziksel özelliklerine etkilerinin deneysel incelenmesi
Investigation of the effects of industrial waste materials on the abrasion resistance of cement mortars
- Tez No: 973354
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UĞUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir İnşaat, Atık Cam, Cam tozu, Cam elyaf, Çimento harcı, Sustainable Construction, Waste Glass, Glass Powder, Glass Fiber, Cement Mortar
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Malzemeleri Bilim Dalı
Özet
Artan çevresel kaygılar ve sınırlı doğal kaynaklar, yapı malzemelerinde alternatif çözümlerin araştırılmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Bu bağlamda, cam atıklarının yapı endüstrisine yeniden kazandırılması, hem çevresel sürdürülebilirlik hem de ekonomik verimlilik açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu tez çalışması, çimento esaslı harçlarda iki farklı atık cam formunun —cam tozu (GP) ve cam elyaf (GF)— mekanik performans üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Deneysel çalışma kapsamında, cam tozu bağlayıcı malzeme yerine %10, %20 ve %30 oranlarında; cam elyaf ise hacimce %1 oranında kullanılmıştır. Farklı kombinasyonlarla hazırlanan karışımlar 7, 28 ve 56 günlük kür sürelerine tabi tutulmuş; elde edilen numuneler üzerinde basınç dayanımı, eğilme dayanımı, aşınma direnci ve yayılma (işlenebilirlik) testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, cam tozunun puzolanik etkisi ve mikro dolgu özelliği sayesinde mekanik dayanımı artırdığını; cam elyafın ise özellikle çatlak kontrolü sağlayarak eğilme dayanımı ve aşınma direncine katkı sunduğunu göstermektedir. Ancak katkı oranlarının belirli sınırların üzerine çıkması durumunda, matris bütünlüğünün bozulduğu ve performansta düşüşler yaşandığı gözlemlenmiştir. Çalışma, atık camın çimento esaslı malzemelerde sürdürülebilir ve yüksek performanslı bir katkı maddesi olarak değerlendirilebileceğini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the growing environmental concerns and the depletion of natural resources, the search for alternative materials in the construction industry has become a critical area of research. In this context, the recycling of waste glass into cementbased composites presents significant potential both environmentally and economically. This thesis investigates the mechanical performance of cement mortars incorporating two different forms of waste glass — finely ground glass powder (GP) and glass fibers (GF). Within the scope of the experimental program, glass powder was used as a partial replacement for cement at substitution levels of 10%, 20%, and 30%, while glass fibers were added at a fixed dosage of 1% by volume. The prepared mortar mixtures were subjected to curing periods of 7, 28, and 56 days. Subsequently, compressive strength, flexural strength, abrasion resistance, and flowability tests were conducted to evaluate the mechanical and physical performance. The results reveal that glass powder enhances strength characteristics due to its pozzolanic activity and micro-filling capability, whereas glass fibers contribute significantly to flexural performance and abrasion resistance through crack-bridging effects. Nevertheless, it was also observed that exceeding certain content thresholds may adversely affect matrix integrity and overall performance. The findings demonstrate that waste glass can be effectively utilized as a sustainable and performance-enhancing additive in cement-based systems.