Lumbal vertebraların processus transversuslarının yaş ve cinsiyete göre değişiminin radyografik olarak incelenmesi
Radiographic evaluation of the variation in transverse processes of lumbar vertebrae according to age and gender
- Tez No: 973353
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MALKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Processus Transversus, Lumbal Vertebra, Morfometri, Bilgisayarlı Tomografi, Processus Transversus, Lumbal Vertebra, Morphometry, Computed Tomography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Lamina arcus vertebra'da 7 tane çıkıntı bulunmaktadır. Bu çıkıntılar processus spinosus, processus transversus ve proccessus articularis'lerden oluşmaktadır. Yan taraflara uzanan processus transversus'lar iki tanedir. Lumbal bölgedeki processus transversus'ların uzunluğu, kalınlığı ve şekli bireyden bireye farklılık göstermektedir. Bu değişikliğin sebeplerinden biri ise processus transversus'ların morfometrik özellikleridir. Çalışmamızdaki amaç, processus transversus'un horizontal, sagittal ve koronal düzlemde uzunluğunun, yüksekliğinin ve genişliğinin yaş ve cinsiyete göre değişimini radyografik olarak incelemektir. Bu çalışmada lumbal vertebralarda processus transversus'ların detaylı bir şekilde morfometrik olarak incelenmesi ve elde edilen sonuçların klinik açıdan değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada 21-30 yaş aralığında 50 kadın, 31-40 yaş aralığında 50 kadın, 41-50 yaş aralığında 50 kadın, 51-60 yaş aralığında 50 kadın, 21-30 yaş aralığında 50 erkek, 31-40 yaş aralığında 50 erkek, 41-50 yaş aralığında 50 erkek, 51-60 yaş aralığında 50 erkek toplamda 400 hastanın BT görüntüleri retroskopik olarak incelendi. Proc. transversus'lara ait morfometrik ölçümler yapıldı. Verilerin uygun tanımlayıcı istatistikleri hesaplandı. Nicel değişkenlerin normallik varsayımı Kurtosis, Skewness katsayıları ve Shapiro-Wilk Testi ile incelendi. Grup varyanslarının homojenliği ise Levene testiyle kontrol edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda One-Way ANOVA (post hoc Sidak test) uygulandı. Farklı faktörlerin nicel değişken üzerindeki etkisini incelemek için Factorial ANOVA ve Genelleştirilmiş Lineer Modelleme yaklaşımı (post hoc Sidak test) kullanıldı. Nicel değişkenlerin grup içi karşılaştırmalarında Paired samples t test kullanıldı. İstatistiksel değerlendirmeler SPSS 22 programı ve özel makrolar kullanılarak yapıldı. p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Erkeklerde ölçülen tarafa göre L1, L2, L3, L4, L5 vertebraların proc. transversus'larının uzunluk değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Benzer bulgular, proc. transversus'ların genişlik ve yükseklikleri için de elde edildi (p>0,05). Kadınlarda ölçüm tarafına göre L1, L2, L3, L4, L5 vertebraların proc. transversus'larının uzunluk değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Benzer bulgular, proc. transversus'ların yükseklikleri için de elde edildi (p>0,05). Kadınlarda sadece sağ ve sol L2 vertebranın proc. transversus'larının genişlik değerleri arasında anlamlı düzeyde fark var (p<0,05) iken diğerlerinde (L1, L3, L4, L5) anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Çalışmamızın cerrahi müdahalelerden tedavi planlamalarına kadar alan uzmanlarına ve araştırmacılara yardımcı olacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra antropometri alanında çalışan araştırmacılara, adli tıp vakalarında kemikten kimlik tespiti yapılmasına kadar birçok alanda yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The lamina arcus vertebra contains seven projections. These projections consist of the processus spinosus, processus transversus, and processus articularis. The processus transversi, which extend laterally, are two in number. The length, thickness, and shape of the processus transversi in the lumbar region vary from individual to individual. One of the reasons for this variation is the morphometric characteristics of the processus transversi. The aim of our study is to radiographically investigate the changes in the length, height, and width of the processus transversus in the horizontal, sagittal, and koronal planes according to age and sex. In this study, a detailed morphometric analysis of the processus transversi in the lumbar vertebrae was conducted, and the obtained results were evaluated in terms of their clinical significance. The CT images of a total of 400 patients were retrospectively examined: 50 females aged 21–30, 50 females aged 31–40, 50 females aged 41–50, 50 females aged 51–60, 50 males aged 21–30, 50 males aged 31–40, 50 males aged 41–50, and 50 males aged 51–60. Morphometric measurements of the processus transversi were performed. Appropriate descriptive statistics of the data were calculated. The normality assumption of quantitative variables was examined using Kurtosis, Skewness coefficients, and the Shapiro-Wilk test. The homogeneity of group variances was checked with Levene's test. For comparisons between groups, One-Way ANOVA (post hoc Sidak test) was applied. To examine the effect of different factors on quantitative variables, Factorial ANOVA and Generalized Linear Modeling approaches (post hoc Sidak test) were used. For within-group comparisons of quantitative variables, the Paired Samples t-test was employed. Statistical analyses were performed using SPSS version 22 and custom macros. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. In males, no significant difference was found between sides in terms of the length values of the processus transversi of L1, L2, L3, L4, and L5 vertebrae (p>0.05). Similar findings were also obtained for the width and height of the processus transversi (p>0.05). In females, no significant difference was found between sides in terms of the length values of the processus transversi of L1, L2, L3, L4, and L5 vertebrae (p>0.05). Similar findings were also obtained for the height of the processus transversi (p>0.05). Only in females, a statistically significant difference was observed between the right and left processus transversi of the L2 vertebra in terms of width values (p<0.05), whereas no significant differences were found in the others (L1, L3, L4, L5) (p>0.05). We believe that our study will contribute to specialists and researchers in a wide range of fields, from surgical interventions to treatment planning. In addition, it is thought that the results will be beneficial for researchers in the field of anthropometry and for forensic medicine cases, particularly in the identification of individuals based on skeletal remains.