Alexis de Tocqueville'in düşüncesinde devlet, demokrasi ve sivil toplum
Alexis de Tocqueville's thoughts on state, democracy and civil society
- Tez No: 973372
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ATAAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Liberal kuram, Siyasal kuram, Siyaset bilimi, Siyasi görüşler, Tocqueville, Alexis de, Liberal theory, Political theory, Political science, Political thoughts, Tocqueville, Alexis de
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
On dokuzuncu yüzyıl, Avrupa siyasal düşünce tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Bu dönem, Fransız Devrimi'nin ardından ortaya çıkan ve şekillenmeye devam eden Liberalizm, Muhafazakârlık ve Sosyalizm gibi üç ana ideolojinin gelişimine tanıklık etmiştir. On dokuzuncu yüzyıl, eski düzenlerin yıkılıp yeniliklerin filizlendiği bir geçiş çağı olarak devrimlerin ve ideolojilerin beşiği haline gelmiştir. Bu çağda, düşünce dünyasına öncülük eden isimlerden biri olan Alexis de Tocqueville, demokrasi denildiğinde sıklıkla akla gelen ilk figürlerden biri olmuş ve devlet–demokrasi ilişkisini ele alış biçimiyle özgün bir perspektif sunmuştur. Bu çalışma, Tocqueville'in siyaset bilimine yaptığı özgün katkıları incelemeyi ve bu bağlamda gelişen Türkçe literatüre katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, liberalizmin tarihsel ve teorik arka planı ile Tocqueville'in yeni siyaset biliminin temellerine odaklanılmıştır. İkinci bölümde ise, düşünürün yaşamı, fikir dünyasını etkileyen entelektüel figürler ve çağdaşlarıyla olan ilişkileri ışığında aristokratik liberalizminin normatif gelişim süreci ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, Tocqueville'in eserlerinden hareketle oluşturulan bir kavram haritası üzerinden siyaset biliminin temel kavramlarına yüklediği farklı anlamlar ya da bunların kullanım biçimleri analiz edilmiş; bu çerçevede siyasal kuramındaki özgünlükler ve tutarsızlıklar ortaya konulmuştur. Sonuç olarak Tocqueville hem liberalizme getirdiği farklı yaklaşımı hem de kavramsal yenilikleri ve metodolojisi ile özgün bir düşünür olsa da, kuramsal ve kavramsal paradoksları ile aristokratik değerlere gösterdiği bağlılık, siyasal kuramında önemli boşluklara yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The nineteenth century is considered a turning point in the history of European political thought. This period witnessed the development of three main ideologies, namely Liberalism, Conservatism and Socialism, which emerged after the French Revolution and continued to take shape. The nineteenth century became the cradle of revolutions and ideologies as a transitional age in which old orders were destroyed and innovations sprouted. Alexis de Tocqueville, one of the pioneers of the world of thought in this age, has been one of the first figures that often come to mind when it comes to democracy and has offered a unique perspective with the way he handled the relationship between state and democracy. This study aims to examine Tocqueville's original contributions to political science and to contribute to the Turkish literature developing in this context. In the first part of the study, the historical and theoretical background of liberalism and the foundations of Tocqueville's new political science are focused. In the second part, the normative development process of aristocratic liberalism is discussed in the light of the life of the thinker, the intellectual figures who influenced the world of ideas and his relations with his contemporaries. In the third part, the different meanings attributed to the basic concepts of political science or their usage patterns are analyzed through a concept map created based on Tocqueville's works. In this context, the originalities and inconsistencies in political theory have been revealed. As a result, although Tocqueville is an original thinker with his different approach to liberalism and his conceptual innovations and methodology, his theoretical and conceptual paradoxes and his commitment to aristocratic values lead to important gaps in his political theory.