Fundamental British Values in Early Years Education
Erken Çocukluk Eğitiminde Temel İngiliz Değerleri
  1. Tez No: 973373
  2. Yazar: NERMİN KARADEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİANA SOUSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken eğitim, Erken çocuk eğitimi, Eğitim politikaları, Early intervention, Early child education, Educational policies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty College London
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, erken çocukluk dönemi uzmanlarının temel İngiliz değerlerini anlama ve uygulama biçimlerini inceleyerek, bu değerlerin erken çocukluk eğitimi ortamlarında nasıl tezahür ettiğini ortaya koymaktır. Çalışma, İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan bir anaokulu ortamına odaklanmaktadır. Bu çalışmanın katılımcıları, olasılıklı olmayan örnekleme tekniği ile seçilmiş olup dört erken çocukluk dönemi uzmanından oluşmaktadır. Çalışma, erken çocukluk dönemi uzmanlarının temel İngiliz değerlerini anlama ve sınıf içi uygulamaları ile birlikte, anaokulunun müfredat ve öğrenci portfolyoları gibi dokümantasyonlarında bu değerleri nasıl ele aldığı hakkında derinlemesine bir kavrayış elde etmek üzere tasarlanmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler, sınıf gözlemleri ve doküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler, erken çocukluk dönemi uzmanlarının demokrasi, hukukun üstünlüğü, bireysel özgürlük ile farklı inanç ve görüşlere sahip kişilere yönelik karşılıklı saygı ve hoşgörü gibi temel İngiliz değerlerini anlama ve uygulama biçimleri hakkında detaylı bir kavrayış sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gözlem ve doküman incelemesi, temel İngiliz değerlerinin erken çocukluk eğitimi ortamında uygulanıp uygulanmadığını ve uygulanıyorsa nasıl uygulandığını araştırmak için yapılmıştır. Gözlemler ve doküman incelemesinden elde edilen bilgiler, verilerin üçgenlemesini mümkün kılmış ve erken çocukluk dönemi uzmanlarının görüşme yanıtlarıyla ilişkili sınıf içi uygulamaları arasındaki ilişkiye dair içgörüler sağlamıştır. Çalışma, erken çocukluk dönemi uzmanlarının temel İngiliz değerlerinin içeriğini desteklemelerine rağmen, bu değerlerin sadece İngiltere'ye özgü olmayıp her demokratik topluma ait olması nedeniyle 'İngiliz' terimini yararlı bulmadıklarını ortaya koymuştur. Çalışmadan ayrıca, erken çocukluk dönemi uzmanlarının temel İngiliz değerlerini uygulama konusunda rehberlik ve formal eğitim eksikliği yaşadıkları, bunun da bu değerlerin uygulanmasında kişisel yorumlamalara ve aşırı basitleştirmeye yol açtığı açıkça görülmüştür. Çalışmanın bulguları, temel İngiliz değerleri ve bu değerlerin eğitim politikası içindeki yürürlüğe konuluşu üzerine mevcut literatür ışığında yorumlanmıştır. Çalışma, erken çocukluk dönemi uzmanlarının uygulamalarında daha fazla destek ve rehberlik sağlamak amacıyla, İngiliz hükümetinin anaokulu ortamında temel İngiliz değerlerinin aktif olarak teşvik edilmesine yönelik siyasi amaçlarına ilişkin çıkarımlar sunmuştur. Bulgular ayrıca gelecekteki araştırmalar için çeşitli öneriler ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine early years professionals' understanding and practices of fundamental British values to reveal how these values are manifested within the early years settings. The study focuses on a nursery setting in London, England. Participants of this study were recruited through non-probability sampling technique and consisted of four early years professionals. The study was designed to gain in-depth insight about the early years professionals' understanding and classroom practices of fundamental British values as well as the way the nursery includes these values into its documentations such as curriculum and student portfolios. Data was collected through semi-structured interviews, classroom observations and document review. The semi-structured interviews were conducted to provide a detailed insight of early years professionals' understanding and practices of the fundamental British values of democracy, the rule of law, individual liberty and mutual respect and tolerance for those with different faiths and beliefs. The observation and document review were conducted to investigate whether fundamental British values were implemented in the early years setting, and if so, how? The information obtained from the observations and document review made it possible to triangulate the data and gave insights into the relationship between early years professionals' classroom practices related to their interview responses. The study revealed that although early years professionals supported the content of the fundamental British values, they did not find the term 'British' useful since these values are not exclusively British but rather belong to every democratic society. It was also evident from the study that there was a lack of guidance and formal training for early years professionals in their practices of fundamental British values which resulted in personal interpretations and oversimplification of the implementation of these values. The findings of the study were interpreted in light of the existing literature on fundamental British values and its enactment within the educational policy. The study provided implications for the political intentions of the British government regarding the active promotion of fundamental British values within the nursery setting to provide more support and guidance for early years professionals in their practices. The findings also suggested several recommendations for future research.