Farklı kat sayısına sahip taban izolatörlü binaların deprem altındaki davranışlarının incelenmesi
Investigation of the seismic behavior of base-isolated buildings with different number of stories
- Tez No: 973374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇAĞDA KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik taban izolatör, bina türü yapı, farklı kat yükseklikleri, zaman tanım alanında analiz, Seismic base isolator, building-type structure, different stories, time history analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, taban izolatörlü bina türlerinde kat yüksekliğinin sismik davranış üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, 5, 6, 7 ve 8 katlı olmak üzere dört farklı kat yüksekliğinde, toplam dört farklı çelik yapı modeli oluşturulmuştur. Modellerin doğrusal olmayan zaman tanım alanı analizleri SAP2000 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 6, 7 ve 8 katlı yapı modelleri için, izolatör periyotları 1.5 ve 2 saniye olan durumlarda Kobe (Takatori istasyonu) depremi etkisi altında yapı davranışları karşılaştırılmıştır. Yapıların dinamik davranışları değerlendirilerek, izolatör parametreleri, periyotları ve sönüm oranları hesaplanmıştır. Ayrıca, izolatör tasarımı gerçekleştirilmiş ve bu tasarım, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018 (TBDY-2018)'de belirtilen sismik izolasyon sistemlerinin tasarım ilkeleri doğrultusunda modellenmiştir. Elde edilen parametreler SAP2000 programına tanımlanmıştır. Modellerin göreli kat ötelemesi oranları karşılaştırılarak, yapıların sismik performansları arasındaki farklılıklar değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, kat yüksekliği arttıkça yapıların daha büyük deplasmanlara maruz kaldığı ve yüksek süneklik gösteren bu tür yapılarda izolatör kullanımının her zaman uygun olmadığı belirlenmiştir. Kat sayısının azaltılmasıyla birlikte, göreli kat ötelenmesi oranlarının daha güvenli sınırlara çekilebildiği görülmüştür. Ayrıca, 6, 7, 8 katlı izolatörlü yapı modellerinde izolatör periyodunun artırılması ile katlar arası yer değiştirme oranlarında belirgin iyileşmeler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of story height on the seismic behavior of base-isolated buildings was investigated. For this purpose, four different steel structural models with four different story heights (5, 6, 7, and 8 stories) were developed. Nonlinear time-history analyses of the models were performed using the SAP2000 software. For the 6-, 7-, and 8-story building models, the structural responses under the Kobe (Takatori Station) earthquake were compared for isolator periods of 1.5 and 2.0 seconds. The dynamic behavior of the structures was evaluated, and isolator parameters such as period and damping ratio were calculated. In addition, the base isolators were designed and modelled in accordance with the design principles of seismic isolation systems as defined in the Turkish Building Earthquake Code 2018 (TBDY-2018). The obtained isolator parameters were defined in the SAP2000 models. By comparing the interstory drift ratios, the differences in seismic performance between the structural models were assessed. The results indicated that as the number of stories increases, the structures are exposed to larger displacements, and the use of base isolators may not always be suitable for such highly ductile buildings. It was observed that by reducing the number of stories, the interstory drift ratios can be limited to safer levels. Furthermore, in the 6-, 7-, and 8-story isolated building models, significant improvements in interstory displacement ratios were observed with the increase in isolator period.