Gelir dağılımının farklı boyutları üzerine bir deneme
An essay on different dimensions of income distribution
- Tez No: 973377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÖKHAN YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir dağılımı, Gelişmekte olan ülkeler, Gelişmiş ülkeler, İstihdam, Income distribution, Developing countries, Developed countries, Employment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kadın istihdam oranının gelir eşitsizliği üzerindeki etkilerini 1960–2024 dönemini kapsayan ve 177 ülkeyi içeren geniş bir dengesiz panel veri seti kullanarak analiz etmektedir. Gelir eşitsizliği, Solt (2020) tarafından geliştirilen Standardize Edilmiş Dünya Gelir Eşitsizliği Veritabanı (SWIID) aracılığıyla elde edilen Gini katsayısı ile ölçülmüştür. Ana açıklayıcı değişken olarak 15 yaş üstü kadın istihdam oranı kullanılırken, kişi başına reel GSYİH, enflasyon, işsizlik, kentleşme oranı, nüfus artış hızı, ticaret açıklığı ve küreselleşme endeksi gibi kontrol değişkenleri modele dâhil edilmiştir. Gelir eşitsizliğinin farklı düzeylerdeki etkilerini daha ayrıntılı olarak incelemek amacıyla çoklu koşullu kantil regresyon (MMQREG) yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, kadın istihdamının tüm kantil düzeylerinde Gini katsayısını istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkilediğini göstermektedir. Bu etkinin, gelir eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkelerde daha belirgin hale geldiği gözlemlenmiştir; örneğin, kadın istihdamının etkisi 10. persentilde –0,050 iken 90. persentilde –0,052'ye yükselmektedir. Bu sonuç, kadın istihdamının gelir eşitsizliğinin yüksek olduğu ülkelerde gelir dağılımını iyileştirici etkisi olduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları, kadın istihdamını artırmaya yönelik politikaların yalnızca ekonomik büyüme ve üretkenlik üzerinde değil, aynı zamanda toplumsal adalet ve gelir dağılımının iyileştirilmesi açısından da stratejik bir öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çerçevede, kadınların iş gücüne katılımını teşvik eden yapısal reformlar, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma hedefleriyle uyumlu bir politika aracı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the impact of female employment on income inequality using a comprehensive unbalanced panel dataset covering 177 countries over the period 1960–2024. Income inequality is measured by the Gini coefficient obtained from the Standardized World Income Inequality Database (SWIID) developed by Solt (2020). The main explanatory variable is the female employment rate for individuals aged 15 and above, while control variables such as real GDP per capita, inflation, unemployment, urbanization, population growth, trade openness, and globalization index are included in the model. To examine the effects of female employment across different levels of inequality, the Method of Moments Quantile Regression (MMQREG) method is employed. The results indicate that female employment significantly and negatively affects the Gini coefficient across all quantile levels. Moreover, this effect is more pronounced in countries with higher levels of income inequality; for instance, the impact of female employment is –0.050 at the 10th percentile and rises to –0.052 at the 90th percentile. This result indicates that female employment contributes to improving income distribution in countries where income inequality is high. The findings underscore that policies aimed at increasing female labor force participation are not only crucial for economic growth and productivity but also play a strategic role in promoting social justice and improving income distribution. Accordingly, structural reforms that enhance women's participation in the workforce can be considered a key policy tool aligned with inclusive and sustainable economic development objectives.