Somali'deki İslami hareketlerin kadınlara bakışı
The views of Islamic movements in Somalia on women
  1. Tez No: 973409
  2. Yazar: ABDIGHANI ABDIKARIM AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İslami hareketler, Islamic movements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Somali'deki önde gelen İslami hareketlerin kadınlara yönelik bakış açılarını incelemektedir. El-Islah Hareketi, Ehli Sünnet vel-Cemaat, Eş-Şebab ve Somali Âlimleri Konseyi olmak üzere dört temel grubun kadınların eğitimi, evlilik, miras, çalışma ve siyasi haklar gibi kritik meseleler konusundaki yaklaşımları analiz edilmiştir. Metin ve video analizinin yanı sıra yarı yapılandırılmış mülakatları bir araya getiren nitel bir yöntemle yürütülen bu araştırma, İslami hareketler arasında farklı yorum ve yaklaşımlara dayalı geniş bir yelpazenin varlığını ortaya koymaktadır. Al-Islah Hareketi, reformist, ılımlı ve kapsayıcı bir tutum benimseyerek kadınları toplumun eşit üyeleri olarak kabul etmekte; cinsiyetten ziyade liyakat ve ehliyete dayalı olarak en yüksek devlet makamlarını üstlenme hakkını tanımaktadır. Buna karşılık, Ehli Sünnet vel-Cemaat ile Somali Âlimleri Konseyi daha muhafazakâr bir yaklaşım sergilemektedir. Bu gruplar, kadınların oy kullanma ve bakanlık gibi sınırlı siyasi rollerde yer almasını desteklemekte; ancak klasik fıkıh yorumlarına dayanarak onları üst düzey liderlik makamlarından hariç tutmaktadır. Eş- Şebab ise çok daha dışlayıcı bir tutum sergileyerek demokrasiyi tamamen reddetmekte ve kadınların en üst siyasi makamlarda yer almasını yasaklamaktadır. Ayrıca bu grup hem kadınların hem de erkeklerin seçimlere katılımını İslam dışı bir sistem olarak gördüğü için reddetmektedir. Araştırmanın bulguları, Somali'deki İslami siyasi hareketler arasında kadın hakları konusundaki yorumların ne denli çeşitlilik gösterdiğini ortaya koymakta ve kadınların rol ve haklarına ilişkin değerlendirmelerin, Müslüman toplumların kendi sosyal bağlamları içinde ele alınması gerektiğine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the perspectives of prominent Islamic movements in Somalia. Focusing on four key groups—Al-Islah Movement, Ehli Sunna Wal Jama'a, Al-Shabaab, and the Somali Ulema Council—the research analyzes their positions on critical issues concerning women, including education, marriage, inheritance, work, and political rights. Employing a qualitative methodology that combines textual and video analysis with semi-structured interviews, this study reveals the existence of a broad spectrum of interpretations and approaches among Islamic movem. The Al-Islah movement adopts a reformist, moderate, and inclusive stance, recognizing women as equal members of society with the right to hold the highest governmental positions based on merit and capability rather than gender. In contrast, Ehli Sunna Wal Jama'a and the Somali Ulema Council uphold more conservative approaches. While these groups support limited political participation for women—such as the right to vote and hold cabinet positions—they exclude women from top leadership roles, citing classical jurisprudential interpretations. Al-Shabaab, by comparison, upholds an exclusionary position, rejecting democracy in its entirety and prohibiting women from holding the highest political leadership roles. Moreover, the group opposes electoral participation for both men and women, viewing democratic elections as incompatible with Islamic governance. The findings highlight the interpretive diversity within Islamic political movements in Somalia and underscore the importance of a context-sensitive understanding of women's roles and rights in Muslim-majority societies.