Esnek şifreleme ve Diffie Hellman algoritaması
Soft encryption and Diffie Hellman algorithm
  1. Tez No: 973410
  2. Yazar: DUYGU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kriptoloji, Diffie–Hellman Algoritması, Esnek Küme, Esnek Matris, Esnek Şifreleme, Cryptology, Diffie–Hellman Algorithm, Soft Set, Soft Matrix, Soft Encryption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, güvenlik kavramıyla doğrudan ilişkili olan kriptografi tekniklerinden yararlanılarak şifreli metinlerin elde edilme süreci ele alınmıştır. Bu kapsamda, kriptolojiye ilişkin temel tanımlara yer verilmiş ve şifreleme anahtarlarının işlevlerine göre sınıflandırılması yapılmıştır. Bu anahtar türleri içerisinde en önemlilerinden biri olan Diffie–Hellman anahtar değişim protokolü ayrıntılı biçimde incelenmiştir. İkinci bölümde, matematiğin önemli çalışma alanlarından biri olan Esnek Kümeler Teorisi üzerinde durulmuştur. Öncelikle esnek küme kavramı tanımlanmış, ardından örneklerle açıklanmıştır. Bu bölümde ayrıca, çalışmanın temelini oluşturan Esnek Şifreleme konusu ele alınmış, kavramsal tanımlar verildikten sonra anlaşılabilirliğini artırmak amacıyla örnek uygulamalar sunulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise, esnek kümeler matris formuna dönüştürülerek Diffie– Hellman algoritması ile uyumlu hale getirilmiş, bu sayede yeni bir kriptosistem önerisi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three main chapters. In the first chapter, the process of obtaining encrypted texts is examined through cryptographic techniques that are directly related to the concept of security. Within this scope, fundamental definitions of cryptology are provided, and encryption keys are classified according to their functions. Among these, one of the most significant is the Diffie–Hellman key exchange protocol, which is analyzed in detail. The second chapter focuses on Soft Set Theory, which constitutes an important branch of mathematics. The concept of soft sets is first defined and then illustrated with examples. Furthermore, the concept of Soft Encryption, which forms the basis of the study, is discussed. After presenting the theoretical definitions, practical examples are provided to enhance comprehension. In the third and final chapter, soft sets are transformed into a matrix form and adapted to the Diffie–Hellman algorithm, leading to the proposal of a new cryptosystem.