Uzaktan algılama yöntemleri ve coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak Sarımsaklı Baraj Gölü'ndeki alansal değişimin belirlenmesi
Determination of spatial change in Sarımsaklı Dam Lake using remote sensing methods and geographic information systems
- Tez No: 973418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sarımsaklı Baraj Gölü, uzaktan algılama, göl yüzey alanı, Landsat, mekânsal değişim, Değişim analizi, Landsat uyduları, Sarımsaklı Dam Lake, remote sensing, lake surface monitoring, Landsat, spatial change analysis, Change analysis, Landsat satellite
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Göller, biyolojik çeşitlilikleri ve balıkçılık, saz üretimi, ekoturizm gibi faaliyetlerle hem ekosistem hem de ekonomi açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle göl yüzey alanlarının düzenli izlenmesi, sürdürülebilir su yönetimi için gereklidir. Uzaktan algılama teknolojileri bu amaçla hızlı ve güvenilir çözümler sunmaktadır. Bu çalışmada, Sarımsaklı Baraj Gölü'nün 1995–2024 yılları arasındaki yüzey alanı değişimleri Landsat 5 TM ve Landsat 8-9 OLI uydu görüntüleri kullanılarak incelenmiştir. Görüntüler üzerinde radyometrik ve geometrik düzeltmeler, kontrollü sınıflandırma, doğruluk analizi ve değişim tespiti işlemleri ArcGIS 10.8'de, ön işleme aşamaları ise QGIS 3.42.2'de gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda göl yüzeyinin 74,6 km²'den 42,3 km²'ye gerileyerek yaklaşık %43 küçüldüğü belirlenmiştir. En belirgin daralma 1998–2004 döneminde yaşanmış, 2010 yılında ise geçici bir artış görülmüştür. Bulgular, göl yönetimi ve bölgesel su kaynakları planlamalarında önemli bir bilimsel veri seti sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Lakes play a critical role for both ecosystems and economies due to their biodiversity and the support they provide for activities such as fisheries, reed production, and ecotourism. Therefore, regular monitoring of lake surface areas is essential for sustainable water management. Remote sensing technologies offer fast, reliable, and cost-effective solutions for this purpose. In this study, the spatiotemporal changes in the surface area of the Sarımsaklı Dam Lake between 1995 and 2024 were examined using Landsat 5 TM and Landsat 8–9 OLI satellite imagery. Radiometric and geometric corrections, supervised classification, accuracy assessment, and change detection analyses were performed in ArcGIS 10.8, while preprocessing steps were carried out in QGIS 3.42.2. The results revealed that the lake surface shrank from 74.6 km² to 42.3 km², corresponding to an approximately 43% reduction. The most significant shrinkage occurred between 1998 and 2004, while a temporary increase was observed in 2010. These findings provide a valuable scientific dataset for lake management and regional water resource planning.