İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinde ADDIE öğretim tasarımı modeli temelli ikna edici yazma becerisinin geliştirilmesi
Developing ADDIE instructional design model-based persuasive writing skills in primary school 4th grade students
  1. Tez No: 973417
  2. Yazar: ELİF ZENGİN AKSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA YILAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma becerisi, Yazma öğretimi, Writing skills, Writing training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin ikna edici yazma becerilerine yönelik öğrenme ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçları karşılayacak ADDIE öğretim tasarımı modeline dayalı bir program geliştirerek programın etkililiğini, kullanılabilirliğini ve işlevselliğini incelemektir. Yöntem: Araştırma, Tasarım Tabanlı Araştırma yöntemiyle yürütülmüş ve süreç beş aşamada tamamlanmıştır. İhtiyaç analizi aşamasında Artvin ilinde görev yapan 14 öğretmenle görüşmeler yapılmış, iki farklı sosyoekonomik düzeydeki okulda 32 ders saati gözlem gerçekleştirilmiş ve 40 öğrenciden ikna edici yazı ürünleri toplanmıştır. Geliştirilen öğretim tasarımı pilot uygulama ile gözden geçirilmiş, ardından iki deney ve iki kontrol grubundan oluşan toplam 65 öğrenciyle uygulanmıştır. Öğrencilerden uygulama öncesi ve sonrası yazılı ürünler alınmış, Zelzele (2022) tarafından geliştirilen dereceli puanlama anahtarıyla puanlandırılmış ve kovaryans (ANCOVA) analiziyle programın etkililiği incelenmiştir. Ayrıca deney gruplarından seçilen 14 öğrenci ve uygulamayı yürüten 2 öğretmenle yapılan görüşmeler betimsel analizle değerlendirilmiştir. Bulgular: Bulgular, öğrencilerin başlangıçta yazıya başlama, gerekçe üretme, karşıt görüş geliştirme, metin bütünlüğü sağlama ve geçiş ifadelerini kullanmada zorlandıklarını ortaya koymuştur. Program uygulandıktan sonra öğrencilerin giriş-gelişme-sonuç yapısını bilinçli kurdukları, gerekçelerini çeşitlendirdikleri, ikna stratejilerini kullanmaya başladıkları, geçiş ifadeleri ve kapanış cümleleriyle daha akıcı metinler yazdıkları belirlenmiştir. Nicel bulgular, deney gruplarının kontrol gruplarına göre içerik, yapı, dil-anlatım ve yazım-noktalama boyutlarında anlamlı gelişim sağladığını; nitel bulgular ise öğrencilerin tez netliği, ikna gücü ve akıcılıkta ilerleme kaydettiğini göstermiştir. Sonuçlar: Araştırma, ADDIE modeli temelli ikna edici yazma öğretim programının öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmede etkili, işlevsel ve kullanılabilir olduğunu ortaya koymuştur. Öğretmen ve öğrenci görüşleri programın sınıf ortamında anlaşılır, motive edici ve uygulanabilir olduğunu göstermektedir
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to identify the learning needs of 4th grade primary school students regarding persuasive writing skills and to develop a program based on the ADDIE instructional design model to address these needs, while examining its effectiveness, usability, and functionality. Method: The study was conducted using the Design-Based Research (DBR) method and was completed in five phases. During the needs analysis phase, interviews were conducted with 14 teachers working in Artvin, 32 classroom hours of observation were carried out in two schools with different socioeconomic levels, and persuasive writing samples were collected from 40 students. The developed instructional design was revised through a pilot implementation, and then applied to a total of 65 students, consisting of two experimental and two control groups. Written products were collected from students before and after the implementation, evaluated with the analytic rubric developed by Zelzele (2022), and analyzed using covariance analysis (ANCOVA) to examine the program's effectiveness. In addition, interviews with 14 students selected from the experimental groups and 2 teachers who implemented the program were analyzed through descriptive analysis. Findings: The findings revealed that students initially struggled with starting a text, generating reasons, developing counterarguments, ensuring text coherence, and using transition expressions. After the program was implemented, students were found to construct the introduction body conclusion structure more consciously, diversify their reasons, begin using persuasive strategies, and produce more fluent texts with transition expressions and concluding sentences. Quantitative findings indicated that the experimental groups achieved significant improvements compared to the control groups in terms of content, structure, language-expression, and spelling-punctuation dimensions. Qualitative findings demonstrated that students improved in thesis clarity, persuasiveness, and fluency. Conclusions: The study revealed that the persuasive writing instruction program based on the ADDIE model is effective, functional, and usable in improving students' writing skills. Teacher and student opinions also indicated that the program was clear, motivating, and applicable in the classroom setting