Bankalarda ticari kredi pazarlamasında müşteri ziyaretinin önemi üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on the importance of customer visits in commercial credit marketing in banks
  1. Tez No: 973435
  2. Yazar: FATİH KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ASLAN ŞENDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari bankalar, Ticari krediler, Ticari müşteriler, Commercial banks, Commercial credits, Commercial customers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Risk Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde bankacılık sektörü, değişen ekonomik koşullar, artan rekabet ve gelişen müşteri beklentileri doğrultusunda hizmet anlayışını sürekli yenilemek zorundadır. Bu çerçevede ticari bankacılık alanında müşteri ile yüz yüze iletişim ve müşteri ziyaretleri, sadece bir satış yöntemi değil; aynı zamanda müşteri güveninin, memnuniyetinin ve uzun vadeli iş birliklerinin temelini oluşturmaktadır. Bu tezin amacı, bankalarda ticari kredi pazarlamasında müşteri ziyaretinin önemi üzerine nitel bir araştırma yapmak ve elde edilen bulgular ışığında önerilerde bulunmaktır. Araştırma, bankacılık sektöründe müşteri ziyaretlerine odaklanan belirli bir örneklem grubu ile sınırlandırılmış olup, 12 farklı katılımcının görüşleri esas alınmıştır. Bu tez, bankalarda ticari kredi pazarlaması süreçlerinde müşteri ziyaretlerinin rolünü ve etkisini incelemektedir. Araştırmada, ticari kredi pazarlama faaliyetlerinde müşteri ziyaretlerinin bankalar için stratejik önemi vurgulanmış, bu ziyaretlerin kredi tahsis ve değerlendirme sürecine olan etkileri analiz edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve çeşitli bankalarda görev yapan kredi pazarlama uzmanları ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, MAXQDA 2020 yazılımı kullanılarak içerik analizine tabi tutulmuş, katılımcıların görüşleri temelinde tema ve kategoriler belirlenmiştir. Araştırma bulguları, ticari kredi pazarlamasında müşteri ziyaretlerinin hem kredi değerlendirme sürecini iyileştirdiğini hem de banka-müşteri ilişkilerinin güçlenmesine katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Araştırmada müşteri ziyaretinin etkin kullanımının, kredi riskinin minimize edilmesi, müşteri ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması ve uzun vadeli bankacılık stratejilerinin geliştirilmesi noktasında kritik bir rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, ticari kredi pazarlamasında müşteri ziyaretlerinin yalnızca satış başarısını değil, aynı zamanda müşteri ilişkileri, kredi riski yönetimi ve uzun vadeli portföy performansı üzerinde de belirleyici bir rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the banking sector must continuously renew its service approach in response to changing economic conditions, increasing competition, and evolving customer expectations. In this context, face-toface communication and customer visits in commercial banking are not merely sales methods but also fundamental components of customer trust, satisfaction, and long-term business relationships. The aim of this thesis is to conduct a qualitative research on the importance of customer visits in commercial credit marketing in banks and to make recommendations in the light of the findings. The research is limited to a specific sample group focused on customer visits in the banking sector, with findings based on the perspectives of 12 different participants. This study examines the role and impact of customer visits in the commercial loan marketing processes of banks. The research highlights the strategic importance of customer visits in commercial loan marketing activities and analyzes their effects on credit allocation and evaluation processes. A qualitative research method was employed in this study, and in-depth interviews were conducted with credit marketing specialists working in various banks operating in Turkey. The collected data were subjected to content analysis using MAXQDA 2020 software, and themes and categories were identified based on participants' views. Research findings reveal that customer visits in commercial loan marketing both improve the credit evaluation process and contribute to strengthening bank-customer relations. The study concludes that the effective use of customer visits plays a critical role in minimizing credit risk, better understanding customer needs, and developing long-term banking strategies. Additionally, it has been determined that customer visits in commercial credit marketing play a decisive role not only in sales success, but also in customer relations, credit risk management and long-term portfolio performance.