Bankalarda ticari kredi risk haritası ve muhasebe kökenli risk kaynaklarının araştırılması
Commercial credit risk map at banks and resources of accounting based sources of risk solution
  1. Tez No: 344680
  2. Yazar: METİN ATALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KARABINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Risk Haritası, Finansal Bilgi Manipülasyonu, Finansal Tablolar Analizi, Risk, Risk Management, Risk Maps, Financial Knowledge Manipulation, Financial Tables Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bankacılık sektörü risk yönetimi konusunda sürekli yapılanma içinde bulunmakta, risk yönetimi ve denetim sistemlerinin geliştirilmesine,iyileştirilmesine büyük önem verilmektedir. Bankaların risk yönetimi ve denetiminin etkinliğini arttırmada; muhasebe ilke ve standartlarına uygun finansal tabloların işletmeler tarafından doğru, tarafsız, karşılaştırılabilir, güvenilir, tutarlı, açıklanabilirlik ilkeler doğrultusunda oluşturulmasının ve manipülasyonlardan arındırılmış şekilde bankalara sunulmasının etkisi ve önemi büyüktür. Bankaların ticari kredi risk haritasına olumsuz etkisi bulunan manipülasyonların önlenmesi ve doğru kredi kararlarının verilebilmesi amacıyla düzeltme işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler sayesinde bankalar, muhasebe bilgilerini manipüle ederek yaratıcı muhasebe uygulamalarını kendi lehlerine kullanan tarafların yanlış bilgilendirmelerine minimum düzeyde maruz kalarak, doğru bilgilerle değerlendirme yapma imkanına ulaşmaktadır. Bu bağlamda banka personelinin muhasebe manipülasyonları ile ilgili risk algılarının tespiti amacıyla anket çalışması yapılmış, anketin birincil verilerini toplama amacıyla kolayda örnekleme yoluyla Türkiye'de faaliyet gösteren bir bankanın finansal analiz ve kredi tahsis birimlerinde çalışan 209 personelinin katılımı sağlanmıştır. Çalışmada muhasebe manipülasyonu tekniklerinin banka risk haritasına etki derecesi belirlenmiş olup, çalışanların manipülasyonlara karşı olan algılarının yüksek düzeyde olduğu, manipülasyonların banka risk yapısını ve dolayısıyla risk haritasını olumsuz yönde etkileyebildiği ve manipülasyonlara karşı alınacak önlemlerle risk oluşumunun önlenebileceği tespit edilmiştir. Banka aktiflerinin ağırlıklı kısmını oluşturan, banka risk düzeyleri ile risk gelişimlerini büyük ölçüde etkileyen kredilerin portföy kalitesinin izlenmesinde ve kredi portföyünün yönetiminde muhasebe bilgisinden büyük oranda yararlanıldığından, muhasebe bilgi sisteminin gelişmesiyle, manipülatif finansal raporlamalar önlenebilecek ve muhasebe sisteminin ürettiği güvenilir finansal bilgilerden büyük oranda yararlanan bankacılık sektörü risk yönetiminde daha etkin olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Banking sector has already shown deep interest on implementation of risk management, risk auditing and so forth. In order to increase effectiveness of risk management and risk auditing, it is so important that the financial reports, which complied with the accounting principles and standarts, should be purified from the manipulations and generated in the light of the basic principles of accounting such as accuracy, reliability, consistency, objectivity and comparability. Adjustment operations are conducted to hinter the manipulations which affect the bank?s commercial risk maps negatively. Thanks to the these sort of operations, the banks will be less vulnerable to possible charges of the sides using the creative accounting techniques and can find chance to evaluate firms with the accurate financial data. In order to find possible effects of the accounting manipulations on banks risk maps, and also to detect bank employees? risk perception about accounting manipulations, a questionnaire was prepared and the principal data was derived from the employees working at the financial analysis and loan allocation departments of a Turkish Bank. In the study, the degree of influence of accounting manipulation techniques on banks risk maps are revealed and the study also indicated that employees? perception about manipulation is high, the manipulations can affect the bank?s risk structure and therefore risk management negatively, and finally the possibe risks can be prevented owing to the precautions taken against this manipulations. While the loans, which constitute the banks? assets largely and benefit from accounting in order to monitor and manage portfolio quality; the manipulative financial reportings will be prevented along with any improvement in the accounting information Düzeyi and therefore the banking Düzeyi, yielding from this kind of accurate financial data, will probably more effective in terms of risk evaluation.