Türkiye ve seçilmiş ülke örneklerinde kentsel dönüşümün çok boyutlu analizi
A multidimensional analysis of urban transformation in Turkey and selected country cases
- Tez No: 973446
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİNA KAYIKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentlileşme, Kültürel miras, Sosyal etki, Uluslararası projeler, Urbanized, Cultural heritage, Social affect, International projects
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kentsel dönüşüm, tarihsel süreçte medeniyetlerin gelişiminde önemli bir rol oynamış; ancak sanayileşme, teknolojik ilerlemeler ve kontrolsüz kentleşme gibi faktörlerle birlikte sosyal, ekonomik ve kültürel sorunları da beraberinde getirmiştir. Plansız yapılaşmalar, çevresel ve kültürel kaynakların zarar görmesine, sürdürülebilirliğin tehdit edilmesine neden olmuştur. Bu bağlamda kentsel dönüşüm yalnızca fiziksel yenileme değil, sosyal bütünleşme, kültürel mirasın korunması ve ekonomik kalkınma gibi çok boyutlu hedefler içeren bir süreçtir. Bu tez çalışması, Türkiye'deki kentsel dönüşüm uygulamalarını sosyal ve kültürel etkiler açısından incelemekte ve bu uygulamaları Japonya, Çin, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Lübnan gibi ülkelerdeki örnek projelerle karşılaştırmaktadır. Araştırmada, her ülkenin dönüşüm projeleri; amaç, uygulama biçimi, finansman modeli, uygulama alanı, uygulayıcı aktörler, katılımcılık düzeyi ve sosyal-kültürel etkiler açısından değerlendirilmiştir. Türkiye'de dönüşüm uygulamaları, neoliberal politikaların etkisiyle çoğunlukla fiziksel yenileme ve rant odaklı yaklaşımlarla sınırlı kalmış; sosyal adalet ve katılımcılık boyutları ikinci plana itilmiştir. Dünya örnekleri incelendiğinde ise daha katılımcı, sosyal bütünlük ve sürdürülebilirlik odaklı modellerin benimsendiği görülmektedir. Bu çalışma, Türkiye'deki dönüşüm politikalarının mevcut sorunlarını ortaya koyarak, uluslararası örneklerden yola çıkarak daha kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir kentsel dönüşüm politikalarının geliştirilmesine yönelik öneriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Urban transformation has historically played a pivotal role in the development of civilizations. However, industrialization, technological advancements, and uncontrolled urbanization have concurrently introduced significant social, economic, and cultural challenges. Unplanned urban development has resulted in the degradation of environmental and cultural resources, posing threats to sustainability. In this context, urban transformation is not merely a process of physical renewal, but rather a multidimensional endeavor encompassing social integration, cultural heritage preservation, and economic development. This thesis examines urban transformation practices in Turkey through the lens of their social and cultural impacts, comparing them with exemplary projects from Japan, China, the United Kingdom, Germany, France, Spain, the United States, Brazil, and Lebanon. The study evaluates each country's transformation projects based on their objectives, implementation methods, financing models, application areas, key stakeholders, levels of public participation, and socio-cultural effects. In Turkey, urban transformation initiatives, influenced by neoliberal policies, have predominantly focused on physical renewal and profit-driven approaches, often neglecting dimensions of social justice and participatory planning. In contrast, international case studies demonstrate the adoption of more inclusive models that prioritize social cohesion and sustainability. By identifying the current challenges in Turkey's urban transformation policies, this study aims to propose recommendations for developing more inclusive, equitable, and sustainable urban transformation strategies, drawing on insights from global best practices.