Erteleme davranışıyla ilgili yapılan bir psikoeğitim grup programında yaratıcı dramanın bir yöntem olarak kullanımı
The use of creative drama as a method in a psychoeducation group program focused on procrastination behavior
- Tez No: 973468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAMİ EREN BEŞTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Genel erteleme, Yaratıcı drama, General procrastination, Creative drama
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Erteleme, yapılması gerekli olan görevlerin gereksiz ve kişiye rahatsızlık verecek düzeyde ertelenmesidir. Erteleme üzerine son kırk yılda sıkça araştırma yapıldığı ve bu araştırmaların erteleme davranışının insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyduğu görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, katılımcı grubun erteleme konusunda yapılan bir psikoeğitim programında yaratıcı dramanın bir yöntem olarak kullanımına yönelik görüşlerini almak ve katılımcı görüşleri bağlamında hem erteleme davranışı konusunun hem de genel psikoeğitim programlarının yaratıcı drama yöntemiyle işlenebilir bir yöntem olup olmadığını tespit etmektir. Erteleme davranışının işlendiği yaratıcı drama temelli bir psikoeğitim grup çalışması düzenlenmiş, çalışma grubuna uygulanmış ve ardından katılımcıların görüşleri alınarak bu görüşler değerlendirilmiştir. Çalışma grubu, TED Samsun Koleji'nde çalışan 13 öğretmenden oluşturulmuştur. Çalışma, nitel araştırma desenine dayanmaktadır. Veriler toplanırken yaratıcı drama yöntem ve teknikleri kullanılmış, uygulamaların ardından katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülmüştür. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, katılımcıların erteleme davranışına yönelik bir psikoeğitim programında yaratıcı dramanın kullanımıyla ilgili olumlu görüşlerde bulunduğu; görüşlerinde yaratıcı drama yöntem ve tekniklerinin kendi bilgi ve farkındalık edinme süreçlerinde etkili olduğunu ifade ettikleri görülmüştür. Katılımcı ifadelerine dayalı olarak elde edilen bulgular, erteleme davranışının stres, kaygı ve alışkanlık boyutlarıyla yaşandığını ve duygusal süreçlerle bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Yaratıcı drama sürecinde katılımcılar, ertelemenin neden ve sonuçlarını deneyimleyerek bilişsel ve duygusal düzeyde farkındalık kazandıklarını; güvenli grup ortamının ise paylaşımı kolaylaştırarak öğrenmeyi daha kalıcı ve bütüncül kıldığını ifade etmiştir. Katılımcı görüşlerine göre yaratıcı drama, erteleme davranışına yönelik farkındalık ve içgörü kazandırmada etkili olmuş; güvenli grup ortamı öğrenmeyi daha kalıcı ve bütüncül hale getirmiştir. Araştırmacılar için yaratıcı drama temelli psikoeğitimlerin farklı gruplar, konular ve uzun vadeli çalışmalarla sınanması; uygulayıcılar için ise bu yönteme psikoeğitim programlarında daha fazla yer verilmesi ve süreçlerin uzun vadeli olarak yapılandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Procrastination refers to the unnecessary postponement of tasks to a degree that becomes distressing for the individual. Over the past four decades, extensive research has examined procrastination and demonstrated its negative impact on individuals. The aim of this study is to explore participants' views on the use of creative drama as a method in a psychoeducational program on procrastination, and to determine, based on these views, whether creative drama can serve as an applicable method both for addressing procrastination and for psychoeducational programs in general. A creative drama-based psychoeducational group program focusing on procrastination was designed and implemented with a study group, after which participants' views were collected and evaluated. The study group consisted of 13 teachers working at TED Samsun College. The study employed a qualitative research design. Data were collected through creative drama methods and techniques, and semi-structured interviews were conducted following the sessions. The data were analyzed using descriptive analysis. The findings revealed that participants held positive views regarding the use of creative drama in a psychoeducational program on procrastination, emphasizing its effectiveness in their processes of gaining knowledge and awareness. Based on participants' accounts, procrastination was experienced in relation to stress, anxiety, and habitual patterns, and was closely tied to emotional processes. Within the creative drama process, participants reported that they became cognitively and emotionally aware of the causes and consequences of procrastination through experiential learning, while the safe group environment facilitated sharing and rendered the learning process more permanent and holistic. According to participants, creative drama was effective in fostering awareness and insight into procrastination, and the group context contributed to more lasting and comprehensive learning. It is recommended that future research test the effectiveness of creative drama-based psychoeducational programs with different groups, topics, and long-term designs, and that practitioners incorporate this method more extensively into psychoeducational settings, structuring processes with longer-term follow-up.