Okul müdürlerinin yönetim anlayışı ile öğretmenlerin kültürlerarası duyarlılıkları arasındaki ilişki
The relationship between the management understanding of school principals and the interculturel sensitivity of teachers
- Tez No: 973471
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİN İHTİYAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası duyarlılık, KültürelEtkileşim, Okul ve Kültür, Interculturalsensitivity, CulturalInteraction, School and Culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET OKUL MÜDÜRLERİNİN YÖNETİM ANLAYIŞI İLE ÖĞRETMENLERİN KÜLTÜRLERARASI DUYARLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Kırıkkale Üniversitesi SosyalBilimler Enstitüsü EğitimYönetimi ve Denetim Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Neslin İHTİYAROĞLU April 2025, 101 Sayfa Küreselleşme, savaş, göç gibi faktörler toplumların sadece kendi kültürlerinden bireylerle yaşaması sürecini değiştirerek tüm dünyada kültürlerarası bir oluşumun gerçekleşmesine neden olmuştur. Bu kültürlerarası oluşum, ülkelerdeki her kurumda kendini hissettirdiği gibi özellikle eğitim örgütlerinde ön plana çıkmaktadır. Öğretmenlerin sadece kendi kültürlerinden öğrencilerle değil, başka kültürlerden öğrencilerle de eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmek zorunda olması ve onlarca yabancı uyruklu öğrencinin Türk öğrencilerle birlikte eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmesi hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin kültürlerarası duyarlılık geliştirmesini mecbur kılmıştır. Öğretmenlerin yabancı uyruklu öğrencilerde üst düzey kazanım elde etmesi, öğretmen-öğrenci arasındaki ilişkinin güçlü olmasına ve kültürlerarası boyutta öğretmenlerin farkındalık geliştirmesine bağlıdır. Bireyler ancak farkında oldukları süreçlere duyarlılık geliştirebilirler. Okul ortamında yönetici davranışlarının öğretmenlerin davranışlarına yön verdiği düşünüldüğünde yönetim anlayışının öğretmenlerin kültürlerarası duyarlılıkta rolünün ortaya koyulması ve öğretmenlerin kültürlerarası duyarlılık geliştirmesinde destekleyici olabilir. Bu nedenle bu araştırma okul müdürlerinin yönetim anlayışı ile öğretmenlerin kültürlerarası duyarlılık ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma Ankara'nın Mamak ilçesinde görev yapan 357 öğretmene kültürlerarası duyarlılık ve yönetim anlayışları ölçeği uygulanarak gerçekleşmiştir. Kültürlerarası duyarlılık ölçeği kültürlerarası etkileşimde hassasiyet ve saygı, kültürlerarası etkileşimde empati, kültürlerarası etkileşimde özgüven ve uyum alt boyutlarından oluşmaktadır. Toplanan veriler Anova,T-Testi, Regresyon ve Kolerasyon gibi yöntemler ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına bakıldığında okul müdürlerinin yönetim anlayışları ile öğretmenlerin kültürlerarası duyarlılıkları arasındaki ilişkinin, hassasiyet ve saygı alt boyutu ile olumlu yönde ve orta düzeyde, özgüven ve uyum alt boyutu ile olumlu yönde ve düşük düzeyde ilişkili olduğu, empati alt boyutu ile ise anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN THE MANAGEMENT UNDERSTANDING OF SCHOOL PRINCIPALS AND THE INTERCULTUREL SENSITIVITY OF TEACHERS Kırıkkale University SocialSciencesInstitute Education Management and Supervision, Master Thesis Supervisor: Prof. Dr. Neslin İHTİYAROĞLU April 2025, 101 Sayfa Factors such as globalization, war and migration have changed the process ofsocieties living only with individuals from their own cultures and led to an intercultural formation all over the world. This intercultural formation makes itself felt in every institution in countries, but it is especially prominent in educational organizations. The fact that teachers have to carry out educational activities not only with students from their own culture but also with students from other cultures and that dozens of foreign students continue their educational activities together with Turkish students has made it obligatory for both students and teachers to develop interculturalsensitivity. Teachers' achievement of high-level gains in foreign students depends on the strength of the relationship between teacher and student and the development of awareness of teachers in the intercultural dimension. Individuals can only develop sensitivity to the processes they are aware of. Considering that the behaviors of administrators in the school environment direct the behaviors of teachers, it may be supportive to reveal the role of management understanding in teachers' intercultural sensitivity and to support teachers in developing intercultural sensitivity. Therefore, this study aims to examine the relationship between school principals' management approach and teachers' intercultural sensitivity. Relational survey method, one of the quantitative research methods, was used in the study. The study was conducted by applying the intercultural sensitivity and management approaches scale to 357 teachers working in Mamak district of Ankara. The intercultural sensitivity scale consists of sensitivity and respect in intercultural interaction, empathy in intercultural interaction, self-confidence and adaptation in intercultural interaction. The collected data were analyzed with methods such as Anova, T-Testi, Regresyon, Kolerasyon. The results of the study showed that the relationship between school principals' management approaches and teachers' intercultural sensitivity was positively and moderately related with the sensitivity and respect sub-dimension, positively and at a low level with the self- confidence and adaptation sub-dimension, and there was no significant relationship with the prejudice and empathy sub-dimension.