Ortaokul öğrencilerinin matematiksel akıl yürütme beceri eğilimlerinin incelenmesi
Investigating the mathematical reasoning trends of elementary school students
  1. Tez No: 973481
  2. Yazar: CEMİLE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİRHAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akıl yürütme, matematiksel beceriler, test geliştirme, yeterlik tanımları, reasoning, mathematical skills, test development, competence definitions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin matematiksel akıl yürütme beceri eğilimlerinin belirlenmesini sağlayacak testler geliştirmektir. Araştırmanın katılımcılarını 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeyinden toplam 609 öğrencinin oluşturmaktadır. Test geliştirme süreci kapsamında öncelikle testin amacı belirlendi, test planı oluşturuldu. Kapsam olarak cebirsel, orantısal, geometrik, istatistiksel ve olasılıksal akıl yürütme türleri ele alınmıştır. Her akıl yürütme türüne yönelik sorular, alan uzmanlarının kontrolünden geçtikten sonra dilsel uygunluğu belirlenip ve test tasarımları oluşturulup yazılmıştır. Pilot uygulamaların ardından gerçekleştirilen analizler sonucunda elde edilen test ve madde istatistikleri ile çalışan ve çalışmayan sorular belirlenmiştir. Gerekli düzeltmeler sonrasında gerçek uygulama sürecine geçilip ve sonrasında gerçekleştirilen analizler ile kesme puanları belirlenip ve her düzeydeki becerileri betimleyen yeterlik tanımları oluşturulmuştur. Bu çalışmada matematiksel akıl yürütme becerisinde kız ve erkek öğrenciler açısından anlamlı fark olmazken okul öncesi eğitimi almanın bu becerinin gelişmesinde etkili olduğu ortaya konmaktadır. Sınıf düzeyi arttıkça bu becerinin de arttığı gözlenmektedir. Özellikle 8. Sınıf düzeyinde bu fark belirgin olmaktadır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçların ortaokul öğrencilerinin matematiksel akıl yürütme beceri düzeylerinin belirlenebilmesi açısından alanyazına katkıda sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop tests that will determine the mathematical reasoning skill tendencies of middle school students. The participants of the study consist of a total of 609 students from 5th, 6th, 7th, and 8th grade levels. Within the test development process, the purpose of the test was first defined and a test plan was created. In terms of scope, algebraic, proportional, geometric, statistical, and probabilistic reasoning types were addressed. Questions for each type of reasoning were reviewed by subject matter experts, their linguistic appropriateness was assessed, and test drafts were written. Following pilot implementations, item and test statistics were analyzed to identify effective and ineffective questions. After necessary revisions, the actual implementation phase was carried out, and subsequent analyses were used to determine cut-off scores and develop proficiency descriptors for each level. The study revealed that while there was no significant difference between male and female students in terms of mathematical reasoning skills, receiving early childhood education had a positive impact on the development of this skill. It was observed that as the grade level increased, the reasoning skill also improved, with this difference being particularly evident at the 8th grade level. The results obtained from this study are expected to contribute to the literature by providing a means to assess the mathematical reasoning skill levels of elementary school students.