1954 Genel Seçimlerinin Zafer, Yeni Ulus ve Cumhuriyet gazetelerine göre karma içerik analizi
A mixed content analysis of the 1954 General Elections according to the newspapers Zafer, Yeni̇ Ulus, and Cumhuri̇yet
  1. Tez No: 973487
  2. Yazar: ÖMER ÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Demokratikleşme Hareketleri, Tek Parti Dönemi ve Çok Partili Siyasi Süreç, 1954 Seçimleri ve Türk Basını, Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Democratisation Movements, Single-Party Period and Multi-Party Political Process, 1954 Elections and the Turkish Press, Democratic Party, Republican People's Party
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Siyasal iletişim kavramı Ⅱ. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkmış ve bu dönemde devletlerin propaganda gereksinimleri önemli ölçüde artmıştır. Hükümetler, siyasal propagandalarını geniş kitlelere ulaştırmak için medyayı daha etkin bir araç olarak kullanmaya başlamışlardır. Medyanın güçlü etkisi, siyaset ile medya arasındaki bağı kuvvetlendirmiş ve bu iki unsuru ayrılmaz bir bütün haline getirmiştir. Türkiye'nin demokratikleşme hareketinin temeli Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde gerçekleşen Sened-i İttifak, Ⅰ. Meşrutiyet ve Ⅱ. Meşrutiyet gibi modernleşme çabalarına dayanmaktadır. Batı tarzı okullar Osmanlı Devleti'nin çeşitli yerlerinde kurulmuştur. Geleneksel eğitime göre her anlamda modern nitelik taşıyan okullarda yetişen aydınlar önce Meşrutiyeti, ardından emperyalist güçlere karşı Cumhuriyeti ilan etmiştir. Cumhuriyetin ilanını takip eden süreçte, 1923 ile 1943 yılları arasında tek parti yönetimi altında gerçekleştirilen seçimler iki dereceli bir sistemle uygulanmıştır. 1923 genel seçimlerinden önce gerçekleştirilen anayasa değişikliği ise milletvekili olma şartları arasında yer alan vergi ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Böylece halkın her kesiminden vatandaşların mebus olması sağlanmıştır. 1935 genel seçimlerine kadar seçimlere sadece erkekler iştirak etmiştir. İlk kez kadınların katıldığı seçim ise 1935 genel seçimleri olmuştur. 1946 yılına gelindiğinde Türkiye çok partili siyasi sürece girmiştir. Aynı yıl yapılan genel seçimlere Demokrat Parti muhalefet partisi olarak katılmıştır. Seçimleri Cumhuriyet Halk Partisi kazanmıştır. Demokrat Parti'ye göre bu seçim sonuçları belirsiz olarak görülmüştür. 1946-1950 dönemi Cumhuriyet Halk Partisi'nin son iktidar dönemi olmuştur. Çok partili siyasi sürecin ikinci seçimi 14 Mayıs 1950 seçimlerinde Demokrat Parti iktidara gelmiştir. Bu çalışmanın konusu Zafer, Yeni Ulus ve Cumhuriyet gazetelerinin 1 Mart 1954 ve 5 Mayıs 1954 tarihlerindeki sayılarının ilk sayfalarında yayımlanan 1954 genel seçimleri ve seçim sürecinde meydana gelen iç ve dış gelişmeler ile ilgili haberlerin analiz edilmesidir. Araştırmanın yöntemi Bernard Berelson'un karma içerik analizidir. Bu çalışmada Zafer, Yeni Ulus ve Cumhuriyet gazetelerinin, 1 Mart 1954 ve 5 Mayıs 1954 tarihleri arasında ilk sayfalarında yayımlanan 1954 genel seçimlerinin sürecinde etkili olan iç ve dış gelişmeler ile ilgili haberlerin incelenmesi doğrultusunda 1954 genel seçimlerinin basına yansıması amaçlanmıştır. Önemi ise 1954 dönemine ait akademik çalışmalar incelendiğinde 1954 genel seçimleri ile ilgili içerik analizi çalışmalarının yetersiz olduğundan dolayı, bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmanın kapsamı örneklem olarak incelenen Zafer, Yeni Ulus ve Cumhuriyet gazetelerinin 1 Mart 1954 ile 5 Mayıs 1954 tarihleri arasındaki sayılarını kapsamaktadır. Zafer, Yeni Ulus ve Cumhuriyet gazetelerinin 1 Mart 1954 ile 5 Mayıs 1954 tarihleri arasındaki sayılarından oluşmaktadır. Bunun nedeni ise mebus adaylarının belirlenme süreci seçim tarihinden 2 ay önce başladığı için Mart ayından başlanarak incelenmiştir. Bu çalışmada, problem olarak Zafer, Yeni Ulus ve Cumhuriyet gazetelerinin 1 Mart 1954- 5 Mayıs 1954 tarihleri arasında yayımlanan birinci sayfalarında yer alan dış politika, basın ve ekonomi gibi iç ve dış gelişmelere ilişkin haberlerin, 1954 genel seçim süreci üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of political communication emerged after the Second World War, a period in which states' propaganda needs increased significantly. Governments have begun to use the media as a more effective tool to disseminate their political propaganda to wider audiences. The powerful influence of the media has strengthened the bond between politics and the media, making these two elements inseparable. The foundation of Turkey's democratisation movement lies in the modernisation efforts undertaken during the final period of the Ottoman Empire, such as the Sened-i İttifak, the First Constitutional Era and the Second Constitutional Era. Western-style schools were established in various parts of the Ottoman Empire. Educated in schools that were modern in every sense compared to traditional education, these enlightened individuals first proclaimed the Constitutional Monarchy, then the Republic against imperialist powers. Following the proclamation of the Republic, elections held between 1923 and 1943 under a single-party system were conducted using a two-tier system. The constitutional amendment made prior to the 1923 general elections abolished the requirement to pay taxes as one of the conditions for becoming a member of parliament. Thus, citizens from all walks of life were able to become members of parliament. Until the 1935 general elections, only men participated in elections. The first elections in which women participated were the 1935 general elections. By 1946, Turkey had entered a multi-party political process. The Democratic Party participated in the general elections held that same year as the opposition party. The Republican People's Party won the elections. According to the Democratic Party, these election results were considered inconclusive. The period from 1946 to 1950 marked the last term in power for the Republican People's Party. In the second election of the multi-party political process, held on 14 May 1950, the Democratic Party came to power. The subject of this study is the analysis of news articles published on the front pages of the Zafer, Yeni Ulus, and Cumhuriyet newspapers on 1 March 1954 and 5 May 1954 concerning the 1954 general elections and domestic and international developments during the election process. The research method employed is Bernard Berelson's mixed content analysis. In this study, the Zafer, Yeni Ulus and Cumhuriyet newspapers, 1 March 1954 and between 5 May 1954, the aim is to examine the coverage of the 1954 general elections in the press by analysing the news items published on the front pages concerning the domestic and international developments that influenced the 1954 general election process. Its significance lies in the fact that, when examining academic studies pertaining to the 1954 period, content analysis studies related to the 1954 general elections are insufficient; therefore, it is believed that this study will contribute to the literature. The scope of the research covers the issues of the Zafer, Yeni Ulus and Cumhuriyet newspapers examined as a sample between 1 March 1954 and 5 May 1954. It consists of the issues of the Zafer, Yeni Ulus and Cumhuriyet newspapers between 1 March 1954 and 5 May 1954. The reason for this is that the process of determining the parliamentary candidates began two months before the election date, so the study began in March. This study examines the impact of news items concerning domestic and international developments, such as foreign policy, the press and the economy, published on the front pages of the Zafer, Yeni Ulus and Cumhuriyet newspapers between 1 March 1954 and 5 May 1954, on the 1954 general election process.