TBMM'nin IX. Dönem (1950 - 1954) Ankara milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri
The Ankara members of parliament (MPS) of the period of 9th Turkish Grand National Assembly (1950-1954) and their political activities
  1. Tez No: 488634
  2. Yazar: BİRKAN DEMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KALEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Millet Partisi, 1950 Genel Seçimleri, Ankara Milletvekilleri, Biyografiler, Faaliyetler, Republican People's Party, Democratic Party, Nation Party, 1950 General Elections, Ankara MPs, Bibliographies, Activities
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
14 Mayıs 1950 Genel Seçimleri Türk demokrasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. 1950 seçimleriyle Demokrat Parti (DP), iktidarı 27 yıldır tek başına elinde tutan Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) almayı başarmıştır. Böylelikle, genç ve yeni bir parti olan DP önemli siyasi bir zafer elde etmiştir. Ayrıca bu seçimlerle Türk siyasal hayatında tek partili dönemden, çok partili sisteme geçilmiş ve CHP dışında diğer partilerin de iktidara gelebilmelerinin önü açılmıştır. 1950'deki genel seçimlerine CHP, DP ve Millet Partisi katılmıştır. CHP ve DP seçim çalışmalarını Türkiye geneline yayabilmişlerdir. MP ise bu iki parti kadar büyük bir siyasi varlık gösterememiştir. Büyük oranda CHP ve DP arasında geçen seçim mücadelesinde, DP halkın büyük bir kısmının desteğiyle seçimleri kazanmıştır. Bunun yanında, DP 1960 yılına kadar iktidarda kalabilmiştir. 1950 Genel Seçimlerinde DP, Ankara'da birinci parti olmuş ve 18 milletvekilinin tamamını kazanmıştır. Bu milletvekilleri; Sadri Maksudi Arsal, Selahaddin Adil, Osman Şevket Çiçekdağ, Osman Talat İltekin, Muhlis Bayramoğlu, Seyfi Kurtbek, Mehmet Muhlis Ete, Mümtaz Faik Fenik, Talat Vasfi Öz, Ramiz Eren, Hamdi Bulgurlu, Abdullah Gedikoğlu, Selahattin Benli, Fuat Seyhun, Ömer Bilen, Cevdet Soydan, Dağıstan Binerbay ve Hamit Şevket İnce adlı kişilerden oluşmaktaydı. Ankara Milletvekilleri, 1950-1954 yılları arasında hem Meclis'te hem de Ankara ilinde önemli siyasi çalışmalar yapmışlardır. Bu milletvekilleri IX. Dönem Meclis'te çeşitli konularda sözler almakla birlikte, kanun teklifleri ve takrirler de vererek kurulda aktif bir rol almışlardır. Meclis dışında ise DP'nin Ankara'nın çeşitli bölgelerinde düzenlediği kongrelere ve bazı açılışlara katılarak hükümetin Ankara iline siyasi, sosyal, ekonomik, bayındırlık ve kültürel alanda yaptıklarını anlatmışlardır. Ayrıca genel olarak ülkeye kazandırdıkları yenilikler üzerine parti üyelerini bilgilendirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The general elections, were held on 14 May 1950, is considered as important turning point in the history of Turkish democracy. The Democratic Party (DP) came into power by gaining the majority of votes and this led to the CHP losing its power. Therefore, the DP which was a new and dynamic party gained an important electoral victory whilst entering Turkish political life. This triumph of the DP ushered in the multi-party period and ended the one-party era in Turkısh polıtıcs whıch paved the way for the possibility of taking power by the other political parties other than the CHP. Three parties, CHP, DP and Nation Party (MP), ran for the general elections of 1950 to be a ruling party. Although CHP and DP had chances to carry out effective election campaign in the whole of Turkey, MP could not put the same effort before the elections. Mainly amongst the DP and CHP, the former won the elections by receiving a great public support after the contested elections campaign and the latter lost its power. Besides, the DP government managed to stay in power till 1960. As a result of the general elections in 1950, the DP gained the majority of votes and won the all parliamentary seats in Ankara. The names of the Ankara MPs were Sadri Maksudi Arsal, Selahaddin Adil, Osman Şevket Çiçekdağ, Osman Talat İltekin, Muhlis Bayramoğlu, Seyfi Kurtbek, Mehmet Muhlis Ete, Mümtaz Faik Fenik, Talat Vasfi Öz, Ramiz Eren, Hamdi Bulgurlu, Abdullah Gedikoğlu, Selahattin Benli, Fuat Seyhun, Ömer Bilen, Cevdet Soydan, Dağıstan Binerbay and Hamit Şevket İnce. The Ankara MPs had several significant political activities both in Ankara and in the Parliament in the period of 1950-54. Apart from this, they made several speeches on varıous issues in the parliament and they also played active roles by presenting memorandums and legislative proposals. In addition to their activities in the parliament, they actively participated in congresses and public organisations ın order to inform the public and party members about the DP government's political, cultural, social activities, public works and governmental reforms.