Obsesif kompulsif bozukluk tanılı ergen hastalarda üstbilişlerin değerlendirilmesi ve annelerin üstbilişlerinin hastaların ruhsal belirtileri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Metacognition in obsessive-compulsive disorder: comparison of adolescents with obsessive-compulsive disorder and healthy controls in terms of maternal metacognitions and mental symptoms
- Tez No: 973490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÜNVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Depresyon, Ergen, Anne, Anneler, Ergen psikiyatrisi, Obsessif kompülsif bozukluk, Metacognition, Obsessive Compulsive Disorder, Depression, Adolescent, Mother, Mothers, Adolescent psychiatry, Metacognitive
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Obsesif Kompulsif Bozukluk tanılı ergenlerin üstbilişlerinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması ilk amacımız olarak belirlenmiştir. Katılımcıların annelerinin ruhsal semptomlarının ve disfonksiyonel üstbilişlerinin ergenlerin üstbilişlerine ve ruhsal belirtilerine olan etkilerinin araştırılması da diğer amacımızdır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran 12-18 yaş aralığındaki Obsesif Kompulsif Bozukluk tanılı 53 ergen hasta grubunu oluşturmuştur. Herhangi bir psikiyatrik tanısı olmayan 12-18 yaş aralığındaki 53 ergen ise sağlıklı kontrol grubunu oluşturmuştur. Tüm ergenlerin anneleri de çalışmaya davet edilmiştir. Katılımcılar genel psikiyatrik değerlendirmeye alınmış ve olası ruhsal bozuklukların saptanması amacıyla Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (ÇDŞG-ŞY-T) uygulanmıştır. Hasta grubuna OKB şiddetini değerlendirmek için Çocuklar için Yale-Brown Obsesyon-Kompulsiyon Ölçeği (ÇY-BOKÖ) uygulanmış ve Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL) doldurtulmuştur. Annelerden Sosyodemografik Bilgi Formu, Üstbiliş Ölçeği-30 (ÜBÖ-30) ve Sorun Tarama Ölçeği (SA-45) doldurmaları istenmiştir. Ergenlerden ise Üstbiliş Ölçeği Çocuk ve Ergen Formu (ÜBÖ-ÇE) ve Çocuklar için Depresyon Formu (ÇDÖ) doldurmaları istenmiştir. Bulgular: OKB grubundaki ergenlerin ÇDÖ puanları ile ÜBÖ-ÇE formunun olumsuz üst endişeler ve batıl inanç, ceza ve sorumluluk alt ölçeği puanları anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. SA-45 ölçeği depresyon, kişilerarası duyarlılık alt ölçek puanları ve toplam puanları OKB grubunun annelerinde anlamlı derecede daha yüksektir. ÜBÖ-ÇE ile ÇY-BOKÖ obsesyon (r=0,416, p=0,002), kompulsiyon (r=0,335, p=0,016) ve toplam puanı (r=0,386, p=0,005) arasında pozitif yönde anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. ÜBÖ-ÇE ile hem Maudsley (r=0,603, p=0,001) hem de ÇDÖ puanı (r=0,426, p=0,002) arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Regresyon analizinde ÇDÖ, Maudsley ölçeği ve ÇY-BOKÖ puanlarının ÜBÖ-ÇE toplam puanı üzerinde pozitif yönde anlamlı etkisinin olduğu saptanmıştır. Yol modeli analizi, Maudsley ölçeği puanlarının üstbilişler üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı olduğunu göstermiştir (B=0,923, p<0,001), ayrıca Maudsley ölçeği puanlarının ÇDÖ üzerindeki doğrudan etkisinin de anlamlı olduğu saptanmıştır (B=0,669, p<0,001). Diğer yol modeli analizi ÇY-BOKÖ puanlarının üstbilişler üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı olmadığını ortaya koymuştur (B=0,399, p>0,05), ancak ÇY-BOKÖ puanlarının ÇDÖ üzerindeki doğrudan etkisi anlamlı olarak bulunmuştur (B=0,449, p<0,01). ÇDÖ bu modelde üstbilişler üzerinde doğrudan etkiliydi (B=0,441, p<0,05). Ayrıca ÇY-BOKÖ puanları üstbilişlere ÇDÖ üzerinden indirekt olarak anlamlı şekilde etki ediyordu (B=0,198, p<0,05). Sonuç: Bulgularımız OKB tanılı ergenlerde bazı üstbilişlerin daha fazla olduğunu ancak annelerin üstbilişlerinin ergenlerin üstbilişleri ve OKB belirtileriyle ilişkili olmadığını göstermiştir. Bu durum üstbilişsel süreçlerin karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve gelişimsel döneme göre üstbilişleri etkileyen faktörlerin değişebileceğini düşündürmektedir. Üstbilişlerin OKB belirtileriyle yakın ilişkisi ve depresif semptomların üstbilişler üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulmalıdır. Klinik görüşmelerde OKB hastalarının üstbilişlerinin ele alınması faydalı olacaktır. Ayrıca üstbilişleri ele alabilecek terapi modellerinin OKB tanılı ergenler için değerli bir tedavi seçeneği olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study was to compare the metacognition of adolescents diagnosed with Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) with a healthy control group. Secondly, we aimed to investigate the impact of the mothers' mental symptoms and dysfunctional metacognitions on the adolescents' metacognitions and mental symptoms. Materials and Methods: The patient group comprised 53 adolescents (aged 12–18 years) diagnosed with OCD and presenting at the Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic at Marmara University Pendik Research and Training Hospital. The control group consisted of 53 healthy adolescents aged 12–18 years with no psychiatric diagnosis. All mothers of adolescents were also invited to participate in the study. All participants underwent a general psychiatric evaluation and completed the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Versions (K-SADS-PL) to identify potential mental disorders. To assess the severity of OCD, the patient group was administered the Yale-Brown Obsession- Compulsion Scale for Children (CY-BOCS) and filled out the Maudsley Obsessive- Compulsive Questionnaire (MOCQ). Mothers were asked to complete the Sociodemographic Information Form, the Metacognitions Questionnaire-30 (MCQ- 30) and the Symptom Assessment Questionnaire (SA-45). The adolescents were asked to complete the Metacognitions Questionnaire for Children (MCQ-c) and the Children's Depression Inventory (CDI). Results: Adolescents in the OCD group had significantly higher CDI scores, as well as higher negative meta-anxiety, superstition, punishment and responsibility subscale scores on the MCQ-c form. Depression, interpersonal sensitivity subscale scores, and total scores of the SA-45 scale were significantly higher in the mothers of the OCD group. Positive and significant correlations were determined between the MCQ-c and the CY-BOCS obsession (r = 0,416, p = 0,002), compulsion (r = 0,335, p = 0,016) and total scores (r = 0,386, p = 0,005). A positive significant correlation was also found between the total MCQ-c score (r = 0,603, p = 0,001) and both the Maudsley and CDI scores (r = 0,426, p = 0,002). Regression analysis revealed that CDI, Maudsley scale and CY-BOCS scores had a positive and significant effect on the total MCQ-c score. Path model analysis showed that Maudsley scale scores had a significant direct effect on metacognitions (B = 0,923, p<0,001) and on CDI scores (B = 0,669, p<0,001). However, another path model analysis showed that the direct effect of CY-BOCS scores on metacognitions was not significant (B = 0,399, p>0,05), though the direct effect of CY-BOCS scores on CDI was significant (B = 0,449, p<0,01). In this model, CDI scores had a direct effect on metacognitions (B = 0,441, p<0,05). Additionally, the indirect effect of CY-BOCS scores on metacognition via CDI scale scores was also significant (B = 0,198, p<0,05). Conclusions: Our findings indicate that some metacognitions are more prevalent in adolescents with OCD, but mothers' metacognitions are not associated with adolescents' metacognition or OCD symptoms. This indicates that metacognitive processes are complex and that the factors influencing metacognition may vary depending on the developmental stage. The close relationship between metacognitions and OCD symptoms, particularly the decisive influence of depressive symptoms on metacognition, should be considered. It would be beneficial to address the metacognition of OCD patients in clinical interviews. Furthermore, therapy models that address metacognition could be a valuable treatment option for adolescents diagnosed with OCD.