Anderson ve Keggin polioksometalat esaslı hibrit bileşiklerin sentezi, karakterizasyonu, biyolojik ve elektrokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, characterization, investigation of biological and electrochemical properties of Anderson and Keggin polyoxometalate based hybrid compounds
  1. Tez No: 973494
  2. Yazar: EYÜP AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polioksometalat, Tek kristaller, Polyoxometalate, Single crystals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Anderson ve Keggin tipi polioksometalatlar ile bu polioksometalatların organik-inorganik hibrit bileşikleri (KL3, KL4, KL5, KL9, AL1, AL3, AL7, AL11) sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin sulu çözeltiden tek kristalleri elde edildi ve moleküler yapıları X-ışını kristalografisi, FT-IR, MALDI-TOF-MS, UV-Vis ve fotolüminesans yöntemleriyle belirlendi. Hibrit bileşiklerin termal kararlılık özellikleri TGA/DTA cihazları ile 20-800 ◦C sıcaklık aralığında çalışılmıştır. Anderson ve Keggin tipi polioksometalatlar ve Organik-inorganik hibritlerin elektrokimyasal özellikleri -2-(+2) V aralığında döngüsel voltametri yöntemi ile incelenmiştir. Bileşiklerin in vitro ortamında H2452 mezotelyoma hücre hattına karşı antikanser aktiviteleri test edilmiştir. Analiz sonucunda, IC50 değerleri 14 μM ile 179 μM arasında olduğu görülmüştür. DNA kırılım çalışmalarında sadece KL4 ve AL7 hibrit bileşiğinin DNA kesme özelliği gösterdiği belirlendi. KL3, KL4, KL5, AL3, AL7, AL11 bileşikleri için DNA bağlama özellikleri elektronik spektroskopi ölçümleri ile incelendi. KL4 ve KL5 hibrit bileşikleri için yapılan antibakteriyel aktivite çalışmalarında ise KL4 hibrit bileşiğinin daha yüksek aktiviteye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Anderson and Keggin type polyoxometalates and their organic-inorganic hybrid compounds (KL3, KL4, KL5, KL9, AL1, AL3, AL7, AL11) were synthesized. Single crystals of the synthesized compounds were obtained from aqueous solution and their molecular structures were determined by X-ray crystallography, FT-IR, MALDI-TOF-MS, UV-Vis and photoluminescence methods. Thermal stability properties of hybrid compounds were studied by TGA/DTA instruments in the temperature range of 20-800 ◦C. Electrochemical properties of Anderson and Keggin type polyoxometalates and organic-inorganic hybrids were investigated by cyclic voltammetry in the range of -2-(+2) V. Anticancer activities of the compounds against H2452 mesothelioma cell line were tested in vitro. As a result of the analysis, IC50 values were found to be between 14 μM and 179 μM. In DNA cleavage studies, it was determined that only KL4 and AL7 hybrid compounds showed DNA cleavage properties. DNA binding properties for KL3, KL4, KL5, AL3, AL7, AL11 compounds were examined by electronic spectroscopy measurements. In antibacterial activity studies for KL4 and KL5 hybrid compounds, it was observed that KL4 hybrid compound had higher activity.